Van ver of van fair?
Ik krijg vaak de vraag: “Koop jij nu zelf alles biologisch of fair trade?” Of: “Wat vind jij van Puur&Eerlijk?” Of: “Ik zie door al die keurmerken het bos niet meer?” Puur&Eerlijk gezegd begrijp ik het soms ook niet meer.
In mijn mandje probeer ik altijd minstens 1 biologisch product te doen, om in ieder geval de sector te spekken. Puur&Eerlijk vind ik prima, zeker omdat andere supermarkten goed voorbeeld gaan volgen. Je moet nog wel goed nagaan op de verpakking wat er nu precies Puur en/of Eerlijk is. Het kan 1 van de volgende 5 betekenen: biologisch, fair trade, duurzame vangst, scharrelvlees en ecologisch.
CO2: Puur&Eerlijk zegt daarmee nog niks over de impact op de CO2 uitstoot van een product. Vlees is bijvoorbeeld per defintie zwaar in energiebelasting, net zoals chocola.
Faitrade: Let bij de keuze voor Fairtrade erop dat dat per definitie van ver komt en dus veel energie kost om naar de winkel te halen. Voor produkten als rijst en koffie, die we zelf niet kunnen verbouwen, is de keuze voor fair trade vanzelfsprekend. Wel is het verstandig om minder rijst en koffie te gaan gebruiken als je je eigen voetafdruk naar beneden wilt brengen. Ik vind het kopen van een zak aardappelen daarom minstens zo duurzaam als het kopen van Fairtrade rijst.
Voor produkten zoals suiker, die we gewoon in Nederland verbouwen, zou ik zeggen: “Waarom zou je die importeren?”
Zo heeft Ben&Jerry’s aangekondigd eind februari met een nieuwe smaak te komen. Ben & Jerry’s beweert de nieuwe ijssmaak alleen te maken met enkel Fairtrade-ingdrediënten, waarvoor de producenten een eerlijke prijs krijgen. De smaak is gemaakt van vanille uit Madagascar, SUIKER UIT BELIZE, cacao uit de Dominicaanse Republiek en kokos uit Peru. Bron: Innofood
De fabriek van Ben&Jerry’s staat gewoon in Hellendoorn. Het mooie van B&J is dat ze alle ijsjes klimaatneutraal produceren. Ze compenseren bijvoorbeeld met windenergie. Ik denk dat ze voor de suiker nu wel wat extra zullen moeten gaan compenseren. Snappen jullie het nog? Eerst zoek je naar klimaatvriendelijke oplossingen, vervolgens wil je ook nog fair trade en moet je dus weer meer compenseren. Wij zitten echt aan de oppermachtige kant van de aardbol, pfffff.