Eureka de groente-kalender!!
Als je graag meer wilt weten over het vervoermiddel waarmee groente of fruit naar Nederland is gekomen, dan is de Groente- en fruitkalender erg handig. Let op, je moet de kalender wel goed lezen. Hier volgen een aantal tips:
1. In de praktijk kunnen er in dezelfde maand sperziebonen te koop zijn uit Nederlandse kassen of Senegalese boontjes van de vollegrond. Van de vollegrond is lager in energie dan uit de kas. Een consument moet dus in de winkel goed opletten waar het product vandaan komt.
2. Het feit dat er verwarmde(kost meer energie) en onverwarmde kassen en/of warmte-terug-leverende kassen zijn, zie je niet terug in de kalender. Wel is dit versleuteld in het getoonde land per maand waarin je bijvoorbeeld een tomaat zou willen kopen. In de PDF-versie van de groente-en fruitkalender van milieucentraal staat wel meer informatie over verwarmde of niet-verwarmde kas.
3. De kalender kan door de consument verkeerd worden begrepen. De meest voor de hand liggende interpretatie van de kalender is voor bv. komkommer dat deze altijd in klasse B valt. Dus je kunt al vrij snel concluderen dat je prima komkommer kunt eten het gehele jaar. Echter komkommer uit Nederland buiten de periode mrt-okt wordt gewoon niet vermeld. Waarschijnlijk is deze dan wel beschikbaar uit de Nederlandse kas en valt deze in de categorie C. Je dient dus goed te beseffen dat de geboden opties de beste opties in de betreffende maanden zijn. En dat de slechtere opties er in de winkel wel zijn, maar in de online kalender niet vernoemd worden.
Lees meer>>