Milieuwinst op het Menu
Vorige week was ik op de Bio-Vak-beurs in Zwolle bij de presentatie van het supermooie project “Milieuwinst op het menu, concrete handvaten voor een duurzame catering” van het Centrum voor Biologische Landbouw.
Zes bedrijven en hun cateraars hebben sinds 2012 samen gewerkt aan het verlagen van de milieudruk van het gecaterde product. En met succes, in alle gevallen is de milieudruk verlaagd.
Winnaar met de kleinste voetafdruk was stadhuis Almere en cateraar Vitam. “Lokaal inkopen hoeft helemaal niet duurder te zijn”, vertelde Helen Spierings, Manager Facilitaire Zaken van Stadhuis Almere. “We kopen nu niet meer los verpakte vleeswaren, maar in 1 stuk en snijden dat ter plekken. Dat is ook leuk voor de motivatie van het personeel en veel verser voor de kantine-bezoeker. Het catering-personeel moet nu wel iets harder werken”. Winnaar van de grootste milieuwinst-prijs was Giant Europe en cateraar Pronto. Kees Gerritsen van Pronto bedrijfscatering: “Tja als je als hoogste start, dan kun je ook de meeste stappen maken!”.
Kees Gerritsen, Pronto en Lex van Teeffelen, restaurantmanager Vitam catering deelden op de BioVak hun ervaringen. Een belangrijke food-trend is natuurlijk lokaal eten en drinken. Maar staat lekker dichtbij ook voor prettig zaken doen? Bedrijfscateraars van Giant Europe en Stadhuis Almere vertelden hoe zij dit hebben aangepakt. Hoe betrek je de regio? Je catering profileren met duurzaam en gezond. Een rendabel stappenplan naar een duurzaam inkoopbeleid.