Welke bedrijfskantine gaat er mee op CO2-dieet?
Doel van het CO2-dieet project
Graag wil ik bewustwording over de milieudruk van ons voedsel bereiken. Verder wil ik mensen aanzetten tot CO2-lager koken en de producenten stimuleren CO2-lage producten op de markt te zetten.
Met www.voetprintcooking.nl bespaar je 15% op je totale voetafdruk, door bewuste keuzes te maken indien je een maaltijd wilt bereiden.
Thema
VoetprintCooking® richt zich op CO2-reductie, 30 tot 40% van onze veel te grote CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voedsel(productie/transport). Het CO2dieetplan kan helpen bij de bewustwording over CO2-uitstoot van voedsel. Het CO2dieetplan is bedoeld voor bedrijfskantines.
Wanneer wordt het project uitgevoerd
Graag zoek ik de samenwerking met 1 cateraar en 1 aangesloten bedrijfskantine, bij voorkeur in de regio Utrecht. Samen met deze cateraar wil ik de CO2dieetflyer ontwikkelen en implementeren gedurende 1 maand bij 1 van zijn klanten. Graag wil ik uiteindelijk ook exposure in een vakblad hiervoor, zodat andere cateraars worden geprikkeld.
Volgers op social media zou ik graag oproepen het CO2arm dieetplan te verspreiden. Misschien kan men de bedrijfskantine van de eigen werkgever vragen om een CO2arm menu op de kaart te zetten.
UITVOERING
VoetprintCooking® wil graag meer aandacht en toepassing van het VoetprintCookingCO2-concept. Hetgeen er in het kookboek staat toegepast zien in de thuiskeuken of in bedrijfskantines. Voor het implementeren van het CO2-dieetplan in een bedrijfskantine stel ik mijn uren voor een pilot graag ter beschikking.
Het CO2-dieetplan:
Een nog te ontwikkelen flyer voor bedrijfskantines, met daarin een 10-puntenplan voor het CO2dieet. Deze flyer is vrij downloadbaar op de VoetprintCookingwebsite. Bij deze flyer hoort ook communicatiemateriaal voor de bezoekers van de bedrijfskantine in de vorm van een papieren placemat. Hieronder een voorbeeld-flyer:
Source: http://www.sustainweb.org/pdf/Sustainable_Food_for_meetings_Jan08.pdf
Dieet: 1 kilo CO2 per dag
In plaats van calorieën tellen wordt er CO2 geteld. Met het CO2 dieet bereik je een besparing van 1 kilo CO2 per dag. Te weten: 1 kilo CO2 per dag minder door het consumeren van voedingsmiddelen met lagere CO2-uitstoot.
Maar dat is nog maar het begin. Heb je in 2013 de smaak te pakken, dan kun je er in 2014 een stapje bovenop doen. En dan heb je in 2014 al 15% CO2-reductie bereikt door simpelweg lekker, gevarieerd, duurzaam en gezond te eten.
Figuur 1 CO2-uitstoot per dag particuliere consumptie |
Opzet Flyer CO2-dieetplan
Pluspunten CO2-dieetplan:
- Spreekt tot de verbeelding (bv. in plaats van calorieën tellen, ga je CO2 tellen).
- Boodschap komt uit de mainstream/bedrijfsleven hoek
- Praktisch toepasbaar
- Wellicht treedt er versnelling op:
- effect van bedrijfskantines op thuiskok (men neemt het concept mee naar huis)
- cateraars kopiëren elkaar
- CO2 wordt een vast onderdeel van de aspecten in het duurzaamheidsmandje
Voorbeeld CO2-arm menu van de week:
- Venkelsoep
- Curry met schelvis
- Gestoofde peertjes
0,7 kgCO2 dit menu, 2,1 kgCO2 gemiddeld Nederlands gerecht