Gebakken brie met knoflookbrood
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1/2 ongesneden witbrood 2 eetl. olijfolie 1 teen knoflook, geperst 200 g veldsla 300 g brie handjevol walnoten, gebroken honing vijgenjam 4 gedroogde vijgen |
Snijd 4 dikke sneden witbrood. besprenkel ze met olijfolie en wrijf ze in met kleine stukjes knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de sneetjes brood aan beide kanten bruin. |
Gebakken brie is iets minder goed voor de lijn, maar wel heel lekker! Een gezonder en magerder alternatief is allereerst bruinbrood en bijvoorbeeld kipfilet in plaats van kaas.
Ook voor de milieudruk zou dit recept beter met kip gemaakt kunnen worden: Kip kent een lagere voetafdruk dan kaas: 2,6 kgCO2/kg kip en 8,9 kgCO2/kg kaas. Maar nog steeds is de uitstoot van dit gerecht “slechts” de helft van een gemiddeld Nederlands hoofdgerecht.