Recepten met noten
Hier enkele heerlijke recepten met noten. Noten, zaden (vb. sesamzaad) en pitten (vb. amandel) kunnen als vleesvervanger worden gebruikt. Ze bevatten in het algemeen ondermeer de vitamines B1, B2, B6 en E en de mineralen foliumzuur, magnesium, calcium, zink en kalium.
Walnoten-champignon ragout
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 kg aardappels 4 takjes peterselie fijngeknipt 2 el boter of margarine 2,5 dl melk, 1 ei, 1 ui 1 bakje champignons 250 gram walnoten 2 tl salie, 1/4 dl rode wijn 1 blikje tomatenpuree (nettogewicht 70 gram) 1/2 bouillonblokje, peper 1 bekertje crème fraîche (125 gram) |
De aardappelen in 20 minuten gaar koken (met een snelkookpan halve kooktijd). Aardappelen afgieten en fijnstampen. Roer de melk en peterselie erdoor. Ragout: Ui pellen en snipperen. Champignons schoonmaken en halveren. Noten grof hakken. In pan 1,5 el boter verhitten. Ui fruiten, champignons en salie toevoegen en deze even meebakken ( +/- 1 minuut). |
Hartige notentaart
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
deeg: 250 gram volkorenbloem. 150 gram margarine vulling: 100 gram walnoten 100 gram champignons 2 eieren 2 prei, 2 ui 125 ml creme fraiche, 50 gram kaas 1 teen knoflook peper, zout 2 el margarine om in te bakken 2 el margarine om in te vetten (eventueel bieslook/ peterselie uit tuin) Kleine salade van het seizoen |
Maak een deeg van 250 g volkoren bloem; 150 g boter; ½ dl water; zout. Meng dit alles en kneed tot een bol. Rol de bol uit tot een ronde plak en bekleed daar een ingevette taartvorm mee. Bak de bodem in een oven op 180 graden 10 minuten. Bak de prei en ui en geperste knoflook in margarine. Voeg schijfjes champignons na 2 minuten toe en bak nog 2 minuten mee. Giet het vocht zoveel mogelijk af. Strooi het mengsel en de noten in de met deeg beklede vorm. Giet daarover 2 geklopte eieren gemengd met creme fraiche, kaas en bieslook/peterselie. Bak de gehele taart vervolgens 30 minuten in de oven op 180 graden. |
1pan: Gemengde groenteschotel met walnoten
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
200 gr boontjes 400 gram roerbakgroenten van het seizoen 1 blikje maïs 2 teentjes knoflook 1 stukje verse gember van 4 cm 2 theelepels olie 2 eetlepels slagroom 125 gr walnoten 4 dikke sneden brood zout, peper |
Maak de boontjes schoon en was ze. Laat de maïs uitlekken. Pel de knoflook en snipper ze fijn. Serveer met (noten)brood. |
1-pan: Omelet met noten
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
5 eieren 5 eetl. water zout en peper gehakte bieslook 2 eetl. sesamolie 200 g gehakte walnoten |
Klop de eieren met het water en de kruiden. Bak het ei met sesamolie en tot een goudbruine omelet. |
Notenburger
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 ui 100 gram walnoten ongezouten 100 gram champignons 175 gram broodkruim 1 ei 2 el margarine zout, peper versgehakte kruiden (uit de tuin?) 8 aardappelen wortelsalade |
Ui snipperen, walnoten hakken, champignons fijnsnijden. Eventueel in een keukenmachine. Alles mengen met broodkruim en het eitje. Maak van het mengsel 4 burgers en bak deze in de margarine gedurende 4 minuten per kant. Serveer met gebakken aardappels en wortelsalade. |
Risotto met spinazie en noten
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 ui 3 eetl olijfolie 1 groentebouillonblokje 200 ml room 800 gram spinazie 100 gr gemende noten ongezouten 100 gr parmezaanse kaas 300 gr risotto |
Ui pellen en snipperen en ca 2 minuten bakken, risotto erbij doen en heel even meebakken daarna 550 ml water en bouilontablet erbij. Na 15 minuten room erbij doen. Als het te droog wordt water erbij doen. |
Gado-gado Groenten met notensaus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
100 g witte kool, 3 aardappel 4 tomaten (jun-okt) 200 gram peulen (mei-juli), anders Nederlandse sperzieboon (jun-sept) 200 g mie 3 eieren 300 g walnoten (deze groeien in NL in tegenstelling tot pinda’s) 1 serehstengel (citroengras), gekneusd 3 eetl. olie, zout 1 theelepel geraspte citroenschil, 4 laurierblaadjes 500 ml kokosmelk Boemboe 1 theel. trasi bakar (pasta van kleine garnalen) 3 eetl. suiker 6 sjalotjes, 5 teentjes knoflook 3 rode gedroogde spaanse pepers 2 eetlepels gember Garneren sap van 3 citroenen kroepoek, gefruite uiringen |
Kook de eieren. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Snijd de kool in reepjes en leg deze kort in heet water met wat zout. Laat de reepjes daarna goed uitlekken. Schil eerst de aardappelen en kook deze gaar maar wel stevig. Laat afkoelen en snijd ze dan in partjes. Snijd de tomaten en de eieren in partjes. Kook de mie gaar. Rooster de walnoten droog in een koekenpan en wrijf of maal deze daarna fijn. Meng op een schaal de mie, de kool, de aardappelen, de tomaten de eieren door elkaar en giet hierover de saus. Besprenkel het met het limoensap en strooi de kroepoek en uitjes erover. |
Gemengde noten maaltijdsalade
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 krop sla 6 tomaten (juni-oktober) 2 handjes gemengde Europese noten en zaden (ongezouten) 2 handjes groene olijven 150 gr zachte geitenkaas 6 el olijfolie 2 el balsamico azijn 1 tl mosterd 2 tl honing kruiden uit de tuin 4 dikke sneden bruin brood |
Olijfolie, balsamico azijn, mosterd, honing, peper en zout mengen tot een sausje. Voeg eventueel verse kruiden toe. |
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
4 kleine stokbroodjes 2 druppels olijfolie 40 g selderijblad (los kopen of afknippen van knol, bleekselderij) 50 g pijnboompitten 50 g walnoten 1 teentje knoflook 2 eetl. olijfolie 1,5 dl groentebouillon (van een blokje) 50 g geraspte parmezaanse kaas |
Snijd de stokbroodjes in de lengte door, rasp een knoflookteentje over het brood en bak de helften aan beide kanten bruin in een pan met olijfolie. Meng de overige ingrediënten in een keukenmachine of staafmixer tot er een puree ontstaat. Serveer met een salade. |
Pingback: Voetprint Cooking® Ode aan de pieper » Voetprint Cooking®