Recepten met paddenstoelen
Spinazie uit de wok (4p)
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
500 gr verse spinazie (mrt– okt) 2 ontvelde tomaten (jun–okt) 1 gesnipperde ui 400 gr champignons in plakjes 1 teen geperste knoflook 2 eetlepels olie 4 el zure room 4 grote aardappels verse kruiden |
Was de spinazie en laat goed uitlekken. Leg de tomaten even in water dat net heeft gekookt. Ontvel ze en snijd de tomaten in blokjes. Roerbak de knoflook, ui, tomaten en champignons 1 minuut in een wok met verhitte olie. Voeg de spinazie erbij en bak alles tot de spinazie gaat slinken. Zet het vuur uit en giet het vocht af. Serveer de spinazie met een grote aardappel: Kook de aardappels in een schil gedurende 20 minuten. Maak in ieder aardappel een inkeping en vul met zure room en versgeknipte kruiden. |
Lasagne met paddestoelen
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
50 g Parmezaanse kaas zout, peper 8 lasagnevellen 400 gram gemengde champignons 2 eetlepels droge witte wijn 4 eetlepels olijfolie 200 gram rucola |
Kook de lasagne in water met een snufje zout beetgaar. Borstel de champignons en snijd ze klein. Paddestoelen ca. 5 minuten bakken in een koekenpan met 2 eetlepels olie. Roer de witte wijn erdoor en laat het mengsel 1 minuut inkoken. Meng 2 eetlepels olie erdoor en breng op smaak met zout en peper. In een platte schaal rucola op de bodem leggen, dan paddestoelen, gevolgd door lasagne. Herhaal dit nog een keer en eindig met paddestoelen. Geraspte parmezaanse kaas en peper erover strooien. Verdeel de lasagna in 8 stukken en serveer 1 tot 2 stukken per persoon. Serveer met een salade van het seizoen. |
De feedback van Pierre Wind op de lasagne was: “Totaal andere beleving en smaak dan de traditionele versies. Het gerecht doet zomers aan.” Het gratis e-kookboek is uitgebracht door de Flexitarier!
Gebakken portabello met kaas en spinaziesalade
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
8 portabellos 2 eetlepels olijfolie 100 g jonge kaas 10 aardappels 800 gram spinazie (niet uit de kas, of andere groente van het seizoen) 1 ui Zout/peper 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels mayonaise |
Kaas raspen. Veeg de portabello schoon en steek het steeltje eruit. (De steeltjes kun je bewaren voor een ander gerecht). Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de portabellos 3 minuten en draai deze dan om met het steeltje naar boven en strooi de geraspte kaas erbovenop. Bak de portabello nog 3 minuten tot de kaas gesmolten is. Was de aardappelen en snijd deze in plakjes (laat de schil zitten). Bak de aardappelen in 15 minuten gaar. Maak een dressing van yoghurt, mayonaise, zout en peper.Was de spinazie en meng deze met een gesnipperd uitje. Giet de dressing erover. Serveer nu de portabello met gebakken aardappeltjes en spinaziesalade. |
1pan: Paddenstoelen-ragout met rijst (2p)
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
150 gram rijst 250 gram paddenstoelen saus (3 lepels bloem, 50 gram boter, 1 ui, 1 dl melk, 1 dl bouillon, kerrie, peterselie) 25 gram boter 150 gram gesneden prei 2 eetlepels crème fraîche zout, peper, nootmuskaat |
Kook de rijst. Bereid de saus door de ui in de boter te bakken en vervolgens de bloem toe te voegen tot 1 gladde massa. Voeg vervolgens beetje bij beetje melk en bouillon toe. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een braadpan en roerbak de prei ca 4 minuten; voeg de paddestoelen toe en roerbak die ca 3 minuten mee. Roer de champignonsaus en de crème fraîche door het paddestoelen-prei-mengsel en breng de ragout op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel de rijst over de borden en schep de paddestoelenragout erop. Serveer met een groentegerecht van het seizoen. |
Hartige taart met paddestoelen
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
2 eetlepels olijfolie 7 plakjes bladerdeeg 1 prei 1 ui bieslook 350 gram gemengde paddestoelen 3 eieren 3 dl crème fraîche |
Vet een taartvorm in met olijfolie. Leg de plakjes bladerdeeg in de vorm, op de bodem en tegen de rand. Snijd prei, ui en de paddestoelen klein. Bak in een koekenpan de prei en ui bruin en zacht. Voeg de champignons toe, bak 2 minuten. Giet het overtollige vocht af. Leg dit mengsel in de taartbodem. Meng de eieren met de crème fraîche. Giet dit over het paddestoelenmengsel. Bak de taart op 200 graden in 30 minuten gaar. Serveer met een salade van het seizoen. |
Pasta met champignons en noten
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
300 gram pasta |
Kook de pasta in water met zout gaar. Hak de walnoten grof en bak ze in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de courgette, prei en het bosuitje klein. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze klein. Verwarm de olie en roerbak hierin de groente en champignons enkele minuten. Voeg de tomatenblokjes toe met de witte wijn, peper en zout. Verwarm de saus nog enkele minuten. Voeg het bosuitje toe. Serveer de pasta met de groente-champignonsaus en strooi de noten er over. Strooi er wat Parmezaanse kaas over. |
Meergranenpasta met mosterdroomsaus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
3 eetlepels olijfolie 2 uien, gesnipperd 400 g champignons 3 eetlepels mosterd 100 ml room 500 g broccoli (juni-nov) 300 g meergranenpasta 100 g amandelschaafsel |
Snijd de broccoli klein, de steel kan ook gebruikt worden. Kook de meergranenpasta en de broccoli in 8 minuten gaar, dit kan in 1 pan. Bak de champignons en ui 3 minuten in olijfolie, bak eventueel een uitgeperst knoflookteentje mee. Voeg de mosterd, de room en 200 ml water toe en verwarm nog 1 minuut. Voeg zout en peper toe. Bak de amandelschaafsel in een pan goudbruin. Verdeel de pasta over 4 borden, schep de broccoli en de mosterd- roomsaus erop. Strooi het amandelschaafsel erover. |
Paddestoelenburgers met pompoen-wijnsaus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
5 sneetjes witbrood 400 gram paddestoelenmelange 2 uitjes 5 el olie 1 kleine pompoen 250 gram 300 gram broccoli 1 ½ dl rode wijn verse kruiden 1 el ketjap 1 eierdooier zout, peper 2 el crème fraîche 300 g meergranenrijst |
Kook de rijst 20 minuten met een deksel op de pan. Broccoli kan na 15 minuten worden toegevoegd en mag 5 minuten meekoken. Verkruimel het brood. Snijd de paddestoelen in kleine stukjes. Snipper de uitjes. Fruit de uitjes ca 2 min. Laat de paddestoelen ca 3 min meebakken. Giet het vocht af. Verdeel de burgers met de pompoen-wijnsaus over 4 borden en serveer met rijst en broccoli. |
Pingback: Lasagne met paddestoelen | Voetprint Cooking™
Pingback: Voetprint Cooking®
Pingback: Linke Soep | Voetprint Cooking®
Pingback: Voetprint Cooking®