07
DEC
2017

Recepten met peulvruchten

Recepten met peulvruchten zijn een goede vervanger voor recepten met vlees, omdat ze rijk zijn aan eiwitten en ijzer. Voorbeelden van peulvruchten zijn doperwten, kikkererwten (denk aan humus), witte bonen (in tomatensaus), bruine bonen (chili sin carne), tuinbonen, linzen, maar ook de pinda is een peulvrucht. Peulvruchten hebben een aanzienlijk lagere voetafdruk dan vlees. Lees meer >>

Linzensoep, 2p

 

Ingrediënten

Bereidingswijze

250 gram gekookte linzen
1 grote aardappel
100 gram soepgroente (prei, wortel, knolselderij, ui)
5 gram margarine
1 laurierblad
1 mespunt tijm
1 mespunt basilicum
zout en peper
halve  liter water
Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes, kook bij voorkeur in een snelkookpan de aardappel gaar. Zet de linzen op met een halve liter water, het laurierblad, de tijm, de basilicum, zout en peper. Fruit de soepgroente. Giet het kookvocht met de linzen in een zeef boven de tweede pan. Wrijf de linzen door de zeef. Breng het geheel weer aan de kook en laat nog 5 minuten doorkoken. Serveer de soep met brood.

voetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Erwtensoep

Ingrediënten

Bereidingswijze

500 g groene erwten of spliterwten (sneller gaar dan groene erwten)
½ kg aardappelen, ½ kg prei, 1 selderijknol
bosje selderij
1 lepel zout
½ liter melk
2 bouillonblokjes
4 geroosterde boterhammen, 4 el margarineboter (beter dan roomboter m.b.t. milieubelasting)

Was de erwten en laat ze 12 tot 24 uur weken in 2 liter water. Zet ze op met het water waarin ze geweekt zijn. Doe de bouillonblokjes erbij.

Laat de spliterwten 1,5 uur (0,5 uur tot 3 kwartier met een snelkookpan) op zacht vuur koken. Doe de kleingesneden aardappelen en groente erbij met zout. Laat koken tot de groente gaar zijn. Maak de soep af met melk.

 

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Bruine bonen soep (2p)

Ingrediënten

Bereidingswijze

200 gram bruine bonen (uit blik of glas!)
2 ons wortel (2 middelgrote wortels)
2,5 ons prei(1 prei)
2 uien
2 eetlepels paprikapoeder
peper, zout
4 dl tomatenketchup
1 stokbrood
2 el mayonaise
1 bouillonblokje

Waarom bonen uit blik of glas?: De hoeveelheid bonen (200 gram) is dusdanig weinig, dat de indirecte energie benodigd voor het voorkoken plus in blik/glas verpakken (≈ 1,4 Mj) minder is dan de benodigde directe energie van het in 1 uur zelf gaar koken -met een gewone pan- van de bonen (≈ 2 Mj).

Verhit de olie in de wok of pan en fruit de gesnipperde ui. Snijd de prei in dunne ringen en voeg die met de in kleine stukjes gesneden wortel toe. Roerbak alles een aantal min.
Voeg dan de paprikapoeder, bouillonblokje, peper, zout en tomatenketchup toe. Doe tot slot de gare bonen inclusief sap erbij. Voeg water toe tot de juiste dikte is bereikt en laat 10 min sudderen.

Serveren met lekker brood en een lepel mayonaise.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Chili sin carne

Ingrediënten

Bereidingswijze

3 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 blikje mais
1 blikje ananas
1 volle theelepel korianderzaad
1 volle theelepel bruine basterdsuiker
1 bouillonblokje
5 grote tomaten(volle grond of blik), ontveld
1 volle theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
450 gram  bruine bonen uit blik of glas
zout/peper, eventueel tabasco
2 el olijfolie
2 uien
Ontvel de tomaten door ze kort te laten koken. Fruit de uien met de knoflook en bak ze tezamen met de paprika in de olijfolie. Laat de maïs en ananas uitlekken. Voeg de maïs toe aan de paprika. Snijd de ananasringen en de tomaten klein en voeg ze toe. Voeg bruine bonen toe en alle kruiden.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

1pan: Linzen-kwarkschotel

Ingrediënten

Bereidingswijze

100 gram linzen uit blik
75 gram zilvervliesrijst
1 ui
1/2 teentje knoflook
100 gram wortel
100 gram kwark
15 ml melk
1/2 theelepel kerrie
1/2 theelepel mosterd
50 gram geraspte kaas
peper en zout
15 gram margarine

Laat de linzen uitlekken. Kook de rijst in een pan met deksel, plaats de linzen gedurende het koken op de deksel van de rijstpan zodat deze meewarmen. Vermeng de linzen met de rijst en schep dit mengsel in een ovenvaste schaal.

Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de wortel in dunne plakjes. Fruit de ui, de knoflook en de wortel in de margarine. Roer de melk door de kwark en roer de mosterd, kerrie en de geraspte kaas erdoorheen. Maak op smaak met peper en zout. Schep het groentemengsel in de ovenschaal op de linzen met rijst. Voeg de bovenlaag toe: het kwarkmengsel. Zet het gerecht nog 10 minuten onder een grill. Serveer er een frisse salade bij.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

1pan: Groentestoofschotel met kikkererwten

Ingrediënten

Bereidingswijze

2 uien
2 tl chilipoeder
stukje gemberwortel (2 cm)
2 el olijfolie
2 geperste teentjes knoflook
2 tl djinten (komijnpoeder)
2 tl koriander
2 courgette (juli t/m nov), alternatief 2 grote prei
200 gr. champignons
1 blikje kikkererwten (200 gram)
2 dl gezeefde tomaten
2dl groentebouillon,
snufje zout
300 gram couscous, 300 ml kokend water

Schil en snipper de uien. Schil en rasp de gember. Bak de ui in de olie glazig. Voeg de knoflook, gember, djinten, koriander, chilipeper en zout toe.

Snijd de courgette en champignons in plakjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Voeg de groenten, kikkererwten, gezeefde tomaten en de bouillon toe aan de gekruide ui en laat 15 minuten met een deksel op laag vuur pruttelen.

Wel de couscous in 300 ml water dat net gekookt heeft gedurende 12 minuten, af en toe roeren. Serveer de groenteschotel met een schaaltje couscous.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Onion Bhajis  (Uien-Balletjes)

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 uien
120 gram maïsmeel
8 theelepels komijn
200 gram kikkererwtenmeel
1 teen knoflook
2 eetlepels koriander
300 ml plantaardige olie
2 eieren
zout
saus:300 gram yoghurt, handvol verse munt

Schil en snipper de uien met de knoflook. Meng  in een kom de eieren, het mais- en kikkererwtenmeel en voeg komijn, koriander en zout toe. Roer 400 ml water erdoor tot er een beslag ontstaat. Roer de uien er doorheen. Draai er ongeveer 20 balletjes van.

Frituur de balletjes ongeveer 3 minuten in een pan met een flinke bodem olie. Laat ze goed uitlekken en ze zijn klaar om te serveren met een yoghurtsaus met verse munt.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Pastaschelpjes met doperwten en citroen

Ingrediënten

Bereidingswijze

3 ons meergranen pasta schelpjes
4 ons doperwten uit blik of glas
1 citroen
125 ml room
1 ons parmezaanse kaas
knoflook
zout
peper
Kook de pasta en doperwten in 10 minuten beetgaar. Giet deze af en breng deze over in een koekenpan. Doe de room, zout, peper en sap van 1 citroen erbij. Voeg 1 teentje knoflook toe. Verwarm 1 minuut en serveer met geraspte parmezaanse kaas.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *