Recepten met vis
Graag deel ik een aantal lekkere recepten met vis (duurzame). Duurzaam in de zin, dat ze in Europa gevangen of gekweekt worden. Daarnaast zijn ze “goede keuze” op de VISwijzer. En er is sprake van een vangstmethode met een lagere milieudruk (bv. geen bodemvisserij). Dit laatste dien je zelf op de verpakking af te lezen! Voor meer uitleg >>.
Kerrie-curry met witvis
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 bloemkool (uit Nederland, België, Frankrijk of Duitsland; uit Polen of Spanje geeft een hogere voetprint) 300 g meergranen-rijst 3 eetl. olijfolie 400 g snoekbaars- (Nederlands) of andere witvisfilets 1 ui, gesnipperd 1 teen knoflook, geperst 2-4 theel. chili, kerrie en kurkuma sambal 2 dl melk zout en peper |
Was de bloemkool en snijd er kleine roosjes van. Breng een pan water (eventueel een snelkookpan) met een snufje zout met de rijst en bloemkool aan de kook en kook ze in circa 15 minuten gaar. Schep de rijst en bloemkool in een schaal. |
Geroosterde witvis met mierikswortelmayonaise
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram schelvis filets (bij AH zeker met lijnenvisserij) 3 eetlepels zonnebloem olie zout, peper 100 g veldsla (okt-mrt) 3 el olie,3 el azijn 1,5 dl mayonaise 3 eetlepels geraspte mierikswortel 1 teentje knoflook, geperst 2 eetlepels fijngehakte peterselie |
Besprenkel de filets met olie en strooi er zout en peper over. Verdeel de veldsla over 8 borden. Giet daarover dressing van olie en azijn. Verhit in een grillpan of koekenpan de olie en rooster de vis 2-3 minuten per kant. Verdeel de vis over de borden en sprenkel de mierikswortelsaus erover. Serveer met een groente van het seizoen. |
Schelvis schnitzels in een korstje
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram schelvis filets paneermeel 1 citroen 1 kleine ui 5 takjes peterselie 1 ei 3 el bloem 35 gram margarine 8 ons aardappel 8 ons spinazie zout, peper |
Was de citroen en rasp de schil. Meng citroenschil, fijngesneden ui, gehakte peterselie, zout, peper en paneermeel. Klop in een diep bord het ei los met 1 eetlepel water. Bestrooi de schelvisfilets dun met bloem, haal ze door het ei en haal ze door het paneermengsel. Verhit boter in een grote koekenpan. Leg de schelvis-schnitzels in de pan en bak ze 4 minuten per kant. Serveer met groente van het seizoen (bv. 8 ons spinazie volle grond april-okt) en gekookte aardappelen in de schil. |
Gebakken forel met mosterdmayonaise
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram biologische forel 1 citroen 1 eetlepel slaolie 1,5 eetlepel mosterd 3 eetlepels yoghurt 3 eetlepels mayonaise 1 eetlepel fijngeknipte bieslook 400 g aardappel 600 g snijbonen |
Snijd de citroen in partjes. Meng de olie met 1/2 eetlepel mosterd. Bestrijk de visfilets met dit mengsel. Leg de visfilets in de pan en laat ze aan beide kanten bruin en gaar worden (ca. 10 minuten). Meng ondertussen de yoghurt, mayonaise met 1 eetlepel mosterd en de bieslook. Serveer de vis met schijfjes citroen en de mosterdmayonaise. Serveer met snijbonen en gebakken aardappeltjes. |
Schelvis in amandelen
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram schelvis sjalotje citroen peterselie olijfolie zout/peper 6 ons aardappels wortelsalade, zie Salades |
Kook de aardappels 10 minuten en snijdt ze daarna in schijfjes. Bak ze nog 5 minuten. Snijdt het sjalotje en bak het glazig een scheutje olijfolie. Bak de schelvis samen met amandelschijfjes gedurende 8 minuten. Serveer de vis met citroen schijfjes en een takje peterselie, gebakken aardappeltjes. Lekker met wortelsalade. |
Schelvissoep
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram schelvis 2 prei 2 ui 2 bouillonblokjes 125 gram mais 200 gr. aardappel. (3 stuks) 1 dl room peterselie/bieslook 1 teen knoflook zout, peper 50 gram margarine 50 gram smeerboter (geen roomboter!) 4 dikke bruine boterhammen |
Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. Kook de aardappels 10 minuten in 1 liter water. Bewaar zowel de aardappels als het kookvocht.
Bak de in ringen gesneden prei samen met uiringen in de boter gedurende 5 minuten. Voeg 2 bouillonblokjes en de aardappels plus het kookvocht toe. Voeg de maïs en in stukjes gesneden schelvis toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Op het laatst mag de room worden toegevoegd. Strooi tijdens het opdienen verse kruiden over de soep. Serveer met een dikke bruine boterham met een beetje boter.
|
Schelviscurry
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 gram schelvis 1 ui 1 knoflook 2 el olijfolie 1 citroen 400 gram gepelde tomaten (blik) 2 -4 tl van ieder: chilipoeder, kerrie, kardemom, komijn, koriander 2-4 tl gember(vers, uit potje of poeder) zout, peper koriander (kun je ook makkelijk in eigen tuin kweken) 1 turks brood |
Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie. Alles in een grote wokschotel gedurende 10 minuten laten pruttelen. Serveer met een aantal blaadjes verse koriander over de schotel en druppel uitgeperst citroensap erover. |
Vispakketje in groene kool
Ingrediënten | Bereidingswijze |
400 g biologische tilapia enkele bladeren groene kool 1 wortel (300 gram) radijs met blad verse roomkaas met kruiden 2 eetl. olijfolie zout en peper 1 kg aardappelen rozemarijn |
Blancheer de koolbladeren heel kort in kokend water met zout zodat ze wat soepeler worden, giet ze af. Snijd wortel, radijs en radijsblad in kleine stukjes en doe dat ook met de tilapia. Meng alles met de kruidenkaas. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vul de koolbladeren met dit mengsel en bind ze met een touwtje dicht. Pocheer de tilapia 6 tot 10 minuten in kokend water met een snufje zout. Kook de aardappelen 20 minuten in de schil en snijd de bovenkant open. Vul ze met rozemarijnnaaldjes en een beetje olijfolie. Garneer met een paar radijsjes. |
Pingback: Hollandse Zalm | Foodprint Cooking™
Pingback: Duurzaam kerstrecept | Voetprint Cooking®
Pingback: Voetprint Cooking® Duurzaam kerstrecept » Voetprint Cooking®