07
FEB
2017

Recepten met vleesvervangers

Hier een aantal lekkere recepten met vleesvervangers. Er worden zowel klassieke (tofu bv.) als nieuwere vleesvervangers gebruikt (bv. Vegetarische Slager). Let op dat je vleesvervangers kiest, waar niet te veel kaas in verwerkt is, want dat zorgt weer voor een hogere CO2-uitstoot. Voor meer uitleg >>.

Oosterse wokschotel

oosterse wokschotel met quorn

Ingrediënten

Bereidingswijze

350 gram QuornTM (bakjes à 175 gram)
2 uien
1 bosui

400 g sperziebonen
300 g noedels
400 g tomaten (aug-okt)
2 eetl. olie
1 teen knoflook
sambal
verse koriander

Snijd uien en bosui in dunne ringen, haal de sperziebonen af. Kook de sperziebonen 15 minuten in water met een beetje zout en schep ze uit de pan. Kook de noedels kort in het kookwater van de bonen. Snijd de tomaten in partjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de Quornstukjes samen met de uitgeperste knoflook in enkele minuten bruin.

Verdeel de noedels op de borden. Strooi er Quorn, ui, bosui, sperziebonen, partjes tomaat overheen. Sprenkel de sojasuas erover en voeg naar smaak enkele druppels sambal toe. Garneer met koriander.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Lasagne met QuornTM fijngehakt

lasagne

Ingrediënten

Bereidingswijze

250 gram lasagne
350 gram QuornTM (bakjes à 175 gram)
3 el olijfolie
3 uien
2 knoflook teentjes
400 ml tomaten uit blik
400 ml water
½ bouillonblokje
1middelgrote wortel
2 stengels bleekselderij
verse kruiden (bv. tijm, laurier, dragon, oregano, basilicum)
peper, zout
bechamelsaus (halve liter melk, 35 gram boter, 35 gram bloem, nootmuskaat)
Kook de wortels gedurende 10 minuten en voeg de laatste 2 minuten de lasagne vellen toe. Haal de wortel uit de pan en snijd deze in blokjes.
Bereid de bechamelsaus: Smelt de boter. Voeg ineens alle bloem toe en roer tot deze zich met de boter heeft gemengd. Voeg voortdurend roerend 5 dl water toe. Laat de saus al roerend even doorkoken.
Snipper de uien en snijd de bleekselderij in kleine stukjes en bak deze in olijfolie. Bak de quorn samen met de knoflook en kruiden. Voeg vervolgens tomatenpuree, wortelblokjes en bouillon toe.Indien de saus warm is, is deze klaar, eventueel kan de saus nog wat ingebonden worden met maïzena.
Schep vervolgens de helft van de groentesaus in een ovenschaal, gevolgd door een laag lasagnevellen en sluit af met de bechamelsaus. Herhaal dit nog een keer en zet de schaal 5 minuten onder de grill voor een bruin korstje. (let op: op zich hoeft dat dus niet, het is alleen voor de kleur).

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Seitan wraps

 wraps_long

Ingrediënten

Bereidingswijze

250 g seitan
500 g bloem
1 tl zout
3 dl water
zonnebloemolie
1 ui, 1 knoflook
t theelepel Mexicaanse kruiden
125 gram crème fraîche
600 gram spinazie
zout, peper


Meng de bloem, zout en water tot er een kleverig deeg ontstaat voor 6 wraps. Blijf kneden tot het niet meer plakt (voeg eventueel nog wat bloem toe). Verdeel het deeg in zes delen en rol het zo dun mogelijk uit. Bak de wraps kort in een pan met een beetje zonnebloemolie.

Leg de spinazie in water dat net van de kook is. Laat vervolgens de spinazie uitlekken. Bak een gesnipperde ui, seitan en 1 teen uitgeperste knoflook in een beetje olie tezamen met de Mexicaanse kruiden. Vul de wraps met spinazie en vervolgens met het seitankruidenmengsel. Serveer met een lepel crème fraîche.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Hete bliksem met vega-spekreepjes

 hete bliksem met vegetarische spekreepjes

Ingrediënten

Bereidingswijze

8 ons  aardappelen
4 ons zure appels (goudreinetten bijvoorbeeld)
4 ons zoete appels
3 dl melk
zout, peper
250 g vega-spekreepjes van de Vegetarische Slager
1 eetlepel olijfolie
Salade naar keuze van groenten van het seizoen, bijv. boontjes 6 ons

Schil de aardappels en appels en snijd ze in kleine stukjes. Breng de aardappelen aan de kook met een snufje zout. Zet het vuur zachter en laat 20 minuten doorkoken tot ze gaar zijn. Met een snelkookpan gaat dit sneller, dus deze heeft de voorkeur. De laatste 5 minuten kunnen de appels worden meegekookt. Verwarm de olijfolie en bak de vega-spekreepjes in ongeveer 5 minuten krokant.

Giet het water van de (aard)appels grotendeels af, een gedeelte overhouden voor het prakken is prima. Prak nu alles door elkaar en giet de melk erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe roer de vega-spekjes erdoor.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Seitan-courgette met amandelsaus

Courgette_amandel_seitan

Ingrediënten

Bereidingswijze

300 g  seitan
1  ui
1 courgette (juli – okt, anders prei)
2 el sojasaus, 4 el olijfolie
zout, peper

Amandelsaus
150 g  amandelen
300 ml groentenbouillon (deel van 1 bouillonblokje en 300 ml water)
1 teentje knoflook, peterselie
0.5 citroen

Amandelen fijnmalen, knoflook persen, peterselie fijnsnijden en aan de groentenbouillon toevoegen. Verwarm de amandel-groentesaus tot deze kookt en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Zout, peper en citroensap toevoegen.
De ui in de olie eventjes bakken, vervolgens de seitan en de courgette toevoegen. Regelmatig roeren. De sojasaus toevoegen en 5 minuten laten koken op laag vuur. Zet de rijst onder water, breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Giet het water af. Het seitan-cougette mengsel op een bord scheppen, serveer daarnaast meergranenrijst met warme amandelsaus.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Pasta met pesto en seitan gehakt

pasta met pesto

Ingrediënten

Bereidingswijze

300 g meergranen pasta naar keuze
250 g seitan gehakt
2 el olijfolie
50 g groene pesto (25 g basilicum, 25 g parmezaan, halve teen knoflook, 10 g pijnboompitjes, 0,5dl olijfolie)
150 g sperzieboontjes
200 g prei
1 el geroosterde stukjes walnoot
15g verse basilicum
25g parmezaanse kaas

Kook de pasta beetgaar. Snijd de sperzieboontjes in stukjes van 1 cm. Verwarm de olijfolie in een pan, schep de stukjes boon en prei erdoor en bak de groenten tot ze beetgaar zijn.

Voeg de pesto, 1dl water en het seitan gehakt toe en laat het geheel nog 5 min smoren. Verdeel de pasta over twee diepe borden, schep de saus met het seitan gehakt erover en bestrooi met de walnootstukjes, basilicum en de kaas.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Broodje shoarma

 broodje shorma de vegetarische slager

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 shoarmabroodjes
250 gram shoarma (van lupine bij de vegetarische slager®)
2 el olie
1 teentje knoflook
kruiden (balkon of tuin zoals bieslook, peterselie)
3 eetlepels yoghurt, 3 eetlepels mayonaise
1 komkommer (jul-sept, anders veldsla of spinazie)
3 tomaten (jun-okt)
Bak de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven. Roerbak de shoarma in 2 el olie gedurende 6-8 minuten. Snijd de komkommer en tomaten in kleine stukjes.
Maak een sausje van mayonaise, knoflook, yoghurt en wat kruiden uit de tuin.
Verdeel de shoarma over de 4 broodjes met wat tomaat en komkommer erbij. Serveer de broodjes met knoflooksaus en komkommersalade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Seitanschotel met honing-hazelnootbananen

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 kg aardappelen
3 dl melk
handjevol hazelnoten
300 g seitangehakt
honing
4 rijpe bananen
zonnebloemolie
zout, peper

Schil de aardappelen, snijdt ze in kleine stukjes en kook ze in met een bodempje water met een snuf zout gaar. Giet het water af. Prak de aardappelen fijn en meng er melk door tot het puree is. Stamp de hazelnoten grof (in een plastic zakje met een hamer op slaan). Meng de seitan met honing, 3 geprakte bananen en hazelnootstukjes.

Bedek de bodem van de ovenschaal met het seitanmengsel. Strijk er vervolgens de puree overheen. De laatste banaan in de lengte doormidden snijden en er ter garnering bovenop leggen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Pasta met spinazie, roomkruidenkaas en seitan

Ingrediënten

Bereidingswijze

800 gram spinazie (vers van mrt-okt, anders uit glas)
250 gram seitan gehakt
150 gram roomkruidenkaas
1 ui
250 gram  meergranenpasta
2 eetlepels olijfolie
zout/peper

Zet de meergranenpasta half onder water met een snufje zout en breng deze aan de kook met een deksel op de pan. Let op: Doe de pasta niet pas in de pan als het water kookt, dat is zonde van de opwarmtijd. Zet de warmtebron lager zodra het water kookt en laat deze 5 tot 10 minuten doorkoken afhankelijk of u deze beetgaar of zacht wilt.

Schil de ui. Snijd deze in kleine stukjes en bak 5 minuten in een koekenpan met olie. Laat tevens de uitgelekte seitan meebakken.

Snijd de verse spinazie in zeer kleine stukjes en breng deze kort aan de kook in een bodempje water. Giet het water af en voeg de kruidenkaas toe en laat deze 1 minuut warm worden, voeg ui en seitan toe. Breng op smaak met zout en peper.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Moussaka met seitan

Ingrediënten

Bereidingswijze

3 aubergines (juli-okt)
250 gram  seitan gehakt
1 blikje tomatenpuree
3 uien
4  tomaten
2 teentjes knoflook
50g geraspte kaas
8 aardappelen
3 el margarine
½  bouillonblokje
peper, zout

Béchamelsaus
30 gram bloem
25 gram margarine
300 ml melk

Voor de bechamelsaus: Los 30 gram bloem beetje bij beetje in 25 gram margarine op en voeg er daarna beetje bij beetje 3 dl melk door: laat de boter niet bruin worden en laat de saus al roerend even doorkoken.
Maak een halve liter bouillon van een halve liter water en 1/2 bouillonblokje.
Snijd de ui en de aubergines in schijfjes en bak ze samen met de uitgelekte seitan in margarine. Voeg peper, zout en tomatenpuree toe.
Snijd de tomaten in plakjes. Pers 1 knoflookteentje en roer door de tomaten-plakjes. Neem een ovenschaal en leg hierin een laag aubergine-ui-seitan mengsel en een laag tomaat-knoflook. Besprenkel deze laag met de helft van de bouillon. Herhaal alles nog een keer en eindig met een laag bechamelsaus en daarbovenop de geraspte kaas over en plaats de schaal in de oven. 20 minuten op 180 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze 10 minuten en bak ze vervolgens in margarine bruin met een geperst teentje knoflook. Serveer de aardappelen bij de moussaka.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Garam massala

Ingrediënten

Bereidingswijze

300 gram meergranenrijst
300 gram seitan
3 el olijfolie
2 uien
1 knoflook
8 kruidnagels
2 el gele en 2 el rode kerrie
4 el garam massala (kruidenmengsel verkrijgbaar in de toko, smaakt een beetje naar speculaas)
200  ml yoghurt
125 ml crème fraîche
2 laurierblaadjes
handjevol walnoten
peper, zout
bv. Sperziebonensalade (zie Bijgerechten)

Kook de meergranen rijst. Snipper de uien en bak deze in olijfolie. Laat de seitan uitlekken en voeg deze toe en bak totdat er een krokant korstje ontstaat (5 minuten) samen met de knoflook, laurier, kruiden en kruidnagels. Voeg daarna  yoghurt, crème fraîche toe en verwarm deze mee. Als laatste kunnen de grof gehakte noten worden toegevoegd. Voor het opdienen de laurierbladen en kruidnagels uit de saus verwijderen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)


Eiermie met tofu in de wok

Ingrediënten

Bereidingswijze

400 gram tofu
2 el chili olie
2 teentjes knoflook
1 wortel
1 ui
0,5 liter groentebouillon
300 gram eiermie
verse koriander
3 handjes alfalfa
1 komkommer in schijfjes, 4 el

Tofu in stukjes snijden. Wokken met chili-olie en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Uitje erdoor, wortels in reepjes, dan laten garen met groentebouillon. Op het eind eiermie erdoor, als die gaar is ‘t klaar. Strooi naar smaak een aantal blaadjes koriander erover.

Serveren met alfalfa en komkommerschijfjes (komkommers kun je makkelijk zelf kweken in de tuin, kan ook in grote pot). Als je tijd hebt de komkommerschijfjes even laten staan in scheut azijn (met flinke schep suiker, voor zoetzuur)

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Tempé met satésaus

Ingrediënten

Bereidingswijze

400 gram tempé
6 el ketjap, 3 el sesamolie, 2 tl sambal, 2 tl suiker, 1 knoflookteentje
3 el olie
300 gram mie, rijst of noedels
1 ui,
6  el  pindakaas,
3 el water
800 gram spitskool, kerrie, 2 el olie

Maak een marinadesaus van ketjap, sesamolie, sambal, knoflook en suiker. Tempé in grote blokjes snijden en minstens 30 minuten in de marinade leggen (bewaar de marinade voor de satésaus). Eventueel rijg je ze uiteindelijk aan een stokje, maar dat is dan wel zonde van het hout.
Snijd de spitskool in stukjes en roerbak deze met kerrie en 2 el olie.
Wok de tempé-stukjes in hete olie en 1 uitgeperste teentjes knoflook tot ze rondom bruin zijn. Haal de tempé uit de pan en leg ze even met een deksel erop apart.
Fruit het uitje in de overgebleven hete olie en voeg 3 grote scheppen pindakaas toe. Roer vervolgens de overgebleven marinade erdoor. Leng aan met water tot de juiste dikte is ontstaan. Kook de mie of rijst (4 minuten).
Leg de tempé-stukjes naast de mie of rijst en giet er wat satésaus over. Serveer met gebakken spitskool.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Broodje hamburger

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 vegaburgers 
4 bruine bollen
2 el olie
1 ui
2 tomaten (juni t/m oktober)
4 flinke scheuten ketchup
1 kg aardappelen
een kleine wortelsalade (5 ons) of andere salade van het seizoen >>

Bak de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven. Bak de hamburgers in 2 el olie gedurende 6-8 minuten. Snijd de ui in ringen en de tomaten in schijven.

Verdeel de burgers over de 4 broodjes met de tomaat en ui. Spuit er een flinke scheut ketchup tussen. Serveer de broodjes met zelfgebakken frites in olie en wortelsalade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Noodlesoup

Ingrediënten

Bereidingswijze

3 ons tofu 
2 el sojasaus
1 liter bouillon
75 gram champignons
200 gram noodles
1 prei
100 gram sperziebonen
2 tl bruine basterdsuiker
2 tl anijs (gestampte muisjes bv.)
1 teen knoflook
1 tl gemalen gemberwortel of gemberpoeder
een klein handje koriander
Breng 1 liter water met een bouillon blokje aan de kook. Maak de boontjes schoon en haal de topjes eraf, snijd de prei in ringen, de champignons in plakjes, de knoflook in kleine stukjes en voeg deze samen met de sojasaus toe. Voeg suiker, anijs en gember toe. Laat de groente beetgaar worden in 10-15 minuten. De laatste 3 minuten de noodles toevoegen. Serveer met korianderblaadjes.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Over Dorien
  1. Pingback: Recept van de dag uitverkocht in AH Muiden | Voetprint Cooking®

Laat een bericht achter

*

captcha *