Recepten met vleesvervangers
Hier een aantal lekkere recepten met vleesvervangers. Er worden zowel klassieke (tofu bv.) als nieuwere vleesvervangers gebruikt (bv. Vegetarische Slager). Let op dat je vleesvervangers kiest, waar niet te veel kaas in verwerkt is, want dat zorgt weer voor een hogere CO2-uitstoot. Voor meer uitleg >>.
Oosterse wokschotel
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
350 gram QuornTM (bakjes à 175 gram) 2 uien 1 bosui 400 g sperziebonen 300 g noedels 400 g tomaten (aug-okt) 2 eetl. olie 1 teen knoflook sambal verse koriander |
Snijd uien en bosui in dunne ringen, haal de sperziebonen af. Kook de sperziebonen 15 minuten in water met een beetje zout en schep ze uit de pan. Kook de noedels kort in het kookwater van de bonen. Snijd de tomaten in partjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de Quornstukjes samen met de uitgeperste knoflook in enkele minuten bruin. Verdeel de noedels op de borden. Strooi er Quorn, ui, bosui, sperziebonen, partjes tomaat overheen. Sprenkel de sojasuas erover en voeg naar smaak enkele druppels sambal toe. Garneer met koriander. |
Lasagne met QuornTM fijngehakt
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
250 gram lasagne 350 gram QuornTM (bakjes à 175 gram) 3 el olijfolie 3 uien 2 knoflook teentjes 400 ml tomaten uit blik 400 ml water ½ bouillonblokje 1middelgrote wortel 2 stengels bleekselderij verse kruiden (bv. tijm, laurier, dragon, oregano, basilicum) peper, zout bechamelsaus (halve liter melk, 35 gram boter, 35 gram bloem, nootmuskaat) |
Kook de wortels gedurende 10 minuten en voeg de laatste 2 minuten de lasagne vellen toe. Haal de wortel uit de pan en snijd deze in blokjes. Bereid de bechamelsaus: Smelt de boter. Voeg ineens alle bloem toe en roer tot deze zich met de boter heeft gemengd. Voeg voortdurend roerend 5 dl water toe. Laat de saus al roerend even doorkoken. Snipper de uien en snijd de bleekselderij in kleine stukjes en bak deze in olijfolie. Bak de quorn samen met de knoflook en kruiden. Voeg vervolgens tomatenpuree, wortelblokjes en bouillon toe.Indien de saus warm is, is deze klaar, eventueel kan de saus nog wat ingebonden worden met maïzena. Schep vervolgens de helft van de groentesaus in een ovenschaal, gevolgd door een laag lasagnevellen en sluit af met de bechamelsaus. Herhaal dit nog een keer en zet de schaal 5 minuten onder de grill voor een bruin korstje. (let op: op zich hoeft dat dus niet, het is alleen voor de kleur). |
Seitan wraps
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
250 g seitan |
Meng de bloem, zout en water tot er een kleverig deeg ontstaat voor 6 wraps. Blijf kneden tot het niet meer plakt (voeg eventueel nog wat bloem toe). Verdeel het deeg in zes delen en rol het zo dun mogelijk uit. Bak de wraps kort in een pan met een beetje zonnebloemolie. Leg de spinazie in water dat net van de kook is. Laat vervolgens de spinazie uitlekken. Bak een gesnipperde ui, seitan en 1 teen uitgeperste knoflook in een beetje olie tezamen met de Mexicaanse kruiden. Vul de wraps met spinazie en vervolgens met het seitankruidenmengsel. Serveer met een lepel crème fraîche. |
Hete bliksem met vega-spekreepjes
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
8 ons aardappelen |
Schil de aardappels en appels en snijd ze in kleine stukjes. Breng de aardappelen aan de kook met een snufje zout. Zet het vuur zachter en laat 20 minuten doorkoken tot ze gaar zijn. Met een snelkookpan gaat dit sneller, dus deze heeft de voorkeur. De laatste 5 minuten kunnen de appels worden meegekookt. Verwarm de olijfolie en bak de vega-spekreepjes in ongeveer 5 minuten krokant. Giet het water van de (aard)appels grotendeels af, een gedeelte overhouden voor het prakken is prima. Prak nu alles door elkaar en giet de melk erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe roer de vega-spekjes erdoor. |
Seitan-courgette met amandelsaus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
300 g seitan 1 ui 1 courgette (juli – okt, anders prei) 2 el sojasaus, 4 el olijfolie zout, peper Amandelsaus |
Amandelen fijnmalen, knoflook persen, peterselie fijnsnijden en aan de groentenbouillon toevoegen. Verwarm de amandel-groentesaus tot deze kookt en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Zout, peper en citroensap toevoegen. De ui in de olie eventjes bakken, vervolgens de seitan en de courgette toevoegen. Regelmatig roeren. De sojasaus toevoegen en 5 minuten laten koken op laag vuur. Zet de rijst onder water, breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Giet het water af. Het seitan-cougette mengsel op een bord scheppen, serveer daarnaast meergranenrijst met warme amandelsaus. |
Pasta met pesto en seitan gehakt
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
300 g meergranen pasta naar keuze 250 g seitan gehakt 2 el olijfolie 50 g groene pesto (25 g basilicum, 25 g parmezaan, halve teen knoflook, 10 g pijnboompitjes, 0,5dl olijfolie) 150 g sperzieboontjes 200 g prei 1 el geroosterde stukjes walnoot 15g verse basilicum 25g parmezaanse kaas |
Kook de pasta beetgaar. Snijd de sperzieboontjes in stukjes van 1 cm. Verwarm de olijfolie in een pan, schep de stukjes boon en prei erdoor en bak de groenten tot ze beetgaar zijn. Voeg de pesto, 1dl water en het seitan gehakt toe en laat het geheel nog 5 min smoren. Verdeel de pasta over twee diepe borden, schep de saus met het seitan gehakt erover en bestrooi met de walnootstukjes, basilicum en de kaas. |
Broodje shoarma
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
4 shoarmabroodjes 250 gram shoarma (van lupine bij de vegetarische slager®) 2 el olie 1 teentje knoflook kruiden (balkon of tuin zoals bieslook, peterselie) 3 eetlepels yoghurt, 3 eetlepels mayonaise 1 komkommer (jul-sept, anders veldsla of spinazie) 3 tomaten (jun-okt) |
Bak de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven. Roerbak de shoarma in 2 el olie gedurende 6-8 minuten. Snijd de komkommer en tomaten in kleine stukjes. Maak een sausje van mayonaise, knoflook, yoghurt en wat kruiden uit de tuin. Verdeel de shoarma over de 4 broodjes met wat tomaat en komkommer erbij. Serveer de broodjes met knoflooksaus en komkommersalade. |
Seitanschotel met honing-hazelnootbananen
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
1 kg aardappelen 3 dl melk handjevol hazelnoten 300 g seitangehakt honing 4 rijpe bananen zonnebloemolie zout, peper |
Schil de aardappelen, snijdt ze in kleine stukjes en kook ze in met een bodempje water met een snuf zout gaar. Giet het water af. Prak de aardappelen fijn en meng er melk door tot het puree is. Stamp de hazelnoten grof (in een plastic zakje met een hamer op slaan). Meng de seitan met honing, 3 geprakte bananen en hazelnootstukjes. Bedek de bodem van de ovenschaal met het seitanmengsel. Strijk er vervolgens de puree overheen. De laatste banaan in de lengte doormidden snijden en er ter garnering bovenop leggen. |
Pasta met spinazie, roomkruidenkaas en seitan
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
800 gram spinazie (vers van mrt-okt, anders uit glas) 250 gram seitan gehakt 150 gram roomkruidenkaas 1 ui 250 gram meergranenpasta 2 eetlepels olijfolie zout/peper |
Zet de meergranenpasta half onder water met een snufje zout en breng deze aan de kook met een deksel op de pan. Let op: Doe de pasta niet pas in de pan als het water kookt, dat is zonde van de opwarmtijd. Zet de warmtebron lager zodra het water kookt en laat deze 5 tot 10 minuten doorkoken afhankelijk of u deze beetgaar of zacht wilt. Schil de ui. Snijd deze in kleine stukjes en bak 5 minuten in een koekenpan met olie. Laat tevens de uitgelekte seitan meebakken. Snijd de verse spinazie in zeer kleine stukjes en breng deze kort aan de kook in een bodempje water. Giet het water af en voeg de kruidenkaas toe en laat deze 1 minuut warm worden, voeg ui en seitan toe. Breng op smaak met zout en peper. |
Moussaka met seitan
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
3 aubergines (juli-okt) Béchamelsaus |
Voor de bechamelsaus: Los 30 gram bloem beetje bij beetje in 25 gram margarine op en voeg er daarna beetje bij beetje 3 dl melk door: laat de boter niet bruin worden en laat de saus al roerend even doorkoken. |
Garam massala
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
300 gram meergranenrijst |
Kook de meergranen rijst. Snipper de uien en bak deze in olijfolie. Laat de seitan uitlekken en voeg deze toe en bak totdat er een krokant korstje ontstaat (5 minuten) samen met de knoflook, laurier, kruiden en kruidnagels. Voeg daarna yoghurt, crème fraîche toe en verwarm deze mee. Als laatste kunnen de grof gehakte noten worden toegevoegd. Voor het opdienen de laurierbladen en kruidnagels uit de saus verwijderen. |
Eiermie met tofu in de wok
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
400 gram tofu 2 el chili olie 2 teentjes knoflook 1 wortel 1 ui 0,5 liter groentebouillon 300 gram eiermie verse koriander 3 handjes alfalfa 1 komkommer in schijfjes, 4 el |
Tofu in stukjes snijden. Wokken met chili-olie en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Uitje erdoor, wortels in reepjes, dan laten garen met groentebouillon. Op het eind eiermie erdoor, als die gaar is ‘t klaar. Strooi naar smaak een aantal blaadjes koriander erover. Serveren met alfalfa en komkommerschijfjes (komkommers kun je makkelijk zelf kweken in de tuin, kan ook in grote pot). Als je tijd hebt de komkommerschijfjes even laten staan in scheut azijn (met flinke schep suiker, voor zoetzuur) |
Tempé met satésaus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
400 gram tempé 6 el ketjap, 3 el sesamolie, 2 tl sambal, 2 tl suiker, 1 knoflookteentje 3 el olie 300 gram mie, rijst of noedels 1 ui, 6 el pindakaas, 3 el water 800 gram spitskool, kerrie, 2 el olie |
Maak een marinadesaus van ketjap, sesamolie, sambal, knoflook en suiker. Tempé in grote blokjes snijden en minstens 30 minuten in de marinade leggen (bewaar de marinade voor de satésaus). Eventueel rijg je ze uiteindelijk aan een stokje, maar dat is dan wel zonde van het hout. |
Broodje hamburger
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
4 vegaburgers 4 bruine bollen 2 el olie 1 ui 2 tomaten (juni t/m oktober) 4 flinke scheuten ketchup 1 kg aardappelen een kleine wortelsalade (5 ons) of andere salade van het seizoen >> |
Bak de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven. Bak de hamburgers in 2 el olie gedurende 6-8 minuten. Snijd de ui in ringen en de tomaten in schijven. Verdeel de burgers over de 4 broodjes met de tomaat en ui. Spuit er een flinke scheut ketchup tussen. Serveer de broodjes met zelfgebakken frites in olie en wortelsalade. |
Noodlesoup
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
3 ons tofu 2 el sojasaus 1 liter bouillon 75 gram champignons 200 gram noodles 1 prei 100 gram sperziebonen 2 tl bruine basterdsuiker 2 tl anijs (gestampte muisjes bv.) 1 teen knoflook 1 tl gemalen gemberwortel of gemberpoeder een klein handje koriander |
Breng 1 liter water met een bouillon blokje aan de kook. Maak de boontjes schoon en haal de topjes eraf, snijd de prei in ringen, de champignons in plakjes, de knoflook in kleine stukjes en voeg deze samen met de sojasaus toe. Voeg suiker, anijs en gember toe. Laat de groente beetgaar worden in 10-15 minuten. De laatste 3 minuten de noodles toevoegen. Serveer met korianderblaadjes. |
Pingback: Recept van de dag uitverkocht in AH Muiden | Voetprint Cooking®