Voorgerechten
Voorgerechten met een lage milieudruk. Lekker en makkelijk te maken:
Kliekjes-soep
Van zo ongeveer alle groenten, rijst en aardappelen die over zijn gebleven van de vorige dag kan soep gemaakt worden. Aangevuld met bonen heb je dan weer een volledige maaltijd. Zonder bonen heb je een leuk gezond voorgerecht. Denk aan bloemkoolsoep, courgette soep, aardappelsoep etc.
Gebonden kliekjes-soep:
Voor 1 liter soep:
50 gr boter
60 gr gezeefde bloem
bouillonblokje
liflafjes
Doe de boter in de pan. Verhit de boter totdat deze stopt met bruisen. Zorg ervoor dat de boter niet te veel verkleurt. Zet het vuur laag en voeg de gezeefde bloem toe. Meng het geheel grondig met een spatel. Je ziet dat de boter opgenomen wordt door de bloem. Laat het geheel op laag vuur onder voortdurend roeren doorgaren zonder te kleuren. Halve liter water geleidelijk erbij gieten en goed roeren. Bouillonblokje en groenten of andere kliekjes toevoegen. Eventueel kan de groente gepureerd worden met behulp van een mixer. Als de soep bijna kookt is deze klaar.
Ongebonden kliekjessoep
bouillonblokje
liflafjes
Halve liter water en bouillonblokje in de pan doen. Groenten of andere liflafjes toevoegen. Eventueel kan de groente nog gepureerd worden met behulp van een mixer. Als de soep bijna kookt is deze klaar.
Courgette carpaccio met walnoten
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
2 courgette 2 teentjes knoflook 3 el balsamico azijn 1 el honing 6 el olijfolie sap van een halve citroen handjevol walnoten zout, peper |
Was de courgetten. Snijd de courgette in de lengte doormidden en rasp met de kaasschaaf courgettekrullen. Verdeel de krullen over 4 borden. Meng de olijfolie, balsamico, knoflook, honing, peper en zout,peper tot een dressing. Giet dit over de courgettekrullen. Besprenkel met citroensap. Hak de walnoten grof in stukjes. Strooi deze over de 4 borden. Bestrooi uiteindelijk met vers zout en peper. |
Venkelsoep
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
2 venkelknollen 1 winterpeen 2 klontjes margarine 1 ui, gesnipperd1 teen knoflook, geperstbouillonblokjes voor 1 liter bouillonhandjevol peterselie |
Schil de ui. Snijd de ui in kleine stukjes. Pers het knoflookteentje. Was de venkel (bewaar het groen) en peen, snijd de kontjes eraf en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm de margarine in een soeppan en bak daarin de venkel, wortel, ui en knoflook gedurende 10 minuten. Voeg 1 liter water toe en de bouillonblokjes en doe deksel op de pan. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Pureer de soep, mag best grof blijven. Snijd de peterselie fijn en een beetje venkelgroen (1 eetlepel) en voeg toe. |
Verse pesto
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
25 g basilicim 25 g parmezaan (of gran padano) halve teen knoflook 10 g walnoten in plaats van pijnboompitjes 0,5 dl olijfolie 1 stokbrood |
Verwijder de schil van de knoflook. Haal de blaadjes van de basilicum. Snijd de parmezaan in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. Met de staafmixer alles door elkaar mengen. Serveer de pesto met een stokbrood. |
Turkse Hummus
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
265 gram gedroogde kikkererwten 75 cl gemalen sesamzaad 3 teentjes knoflook sap van 1,5 citroen 10 cl olijfolie kookvocht 1 theelepel komijn 2 eetlepels gehakte koriander zout, peper |
Voorbereiding: 24 uur vantevoren de gedroogde kikkererwten in het water zetten. Kook de kikkererwten 15 minuten in een snelkookpan in water met wat zout. In een gewo ne pan moeten ze ongeveer 1 uur koken. Afgieten en kookvocht bewaren. Doe de kikkererwten in een keukenmachine of plet ze met een stamper, voeg het sesamzaad, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe. Pureer alles; voeg eventueel wat kookvocht toe totdat een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met een beetje zout en cayennepeper. Roer tot slot de gehakte koriander erdoor. Dit recept kan ook met kikkererwten uit blik gemaakt worden. |
Marokkaanse vissoep
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
2 à 3 eetlepels olijfolie |
Fruit de ui wat glazig en voeg er 2 liter water en de bouillon bij en breng dit aan de kook. Voeg er nu de azijn, fijngesneden knoflook, gehakte peterselie en kurkuma toe. Leg vervolgens de vis in de bouillon en voeg er ook de in ringen gesneden prei aan toe. Laat alles vijf minuten op een lage pit koken. Voeg naar smaak eventueel wat zout en peper toe. Roer er nog een lepeltje citroensap door. Dien de soep op met een beetje kaneelpoeder over en serveer er Marokkaans brood bij. (plat, wit, met komijn erover) |
Peertjes met dadelstroop
2 peren
8 eetlepels dadelstroop (reformzaak)
Schil de peren, halveer ze en haal de pitjes eruit. Snijd lange schijven en giet de dadelstroop erover. Serveer dit voorgerecht direct.
Schelvissalade met tomaat en komkommer
Ingrediënten |
Bereidingswijze |
2 ons schelvis |
Snijd de schelvis in stukjes. Schil de komkommer. Snijd de komkommer en tomaat in blokjes. Meng de schelvis en groenteblokjes door elkaar. Meng yoghurt, ketchup, mayonaise, knoflook, zout en peper en giet dit over het schelvismengsel. Serveer met geroosterd brood. |
Pingback: Kerstmenu (met lage foodprint) | Foodprint Cooking™
Pingback: Kerstmenu (met lage voetprint) | Voetprint Cooking™
Pingback: Voetprint Cooking® duurzaam buffet