Paddestoelen
De bekendste paddestoel in Nederland is de witte champignon. Andere bekende paddestoelen zijn: de oesterzwam, portobello, cantharellen (kan niet gemakkelijk worden geteeld – import uit Europa en VS) en kastanje champignons.
De witte champignon wordt in Nederland geteeld en is het hele jaar verkrijgbaar. Ze zijn ook verkrijgbaar in glas of blik. Ook vind je paddestoelen in het bos, maar dan moet je goed weten welke je plukt, want ze kunnen giftig zijn.
De indirecte energie die nodig is om een champignon te produceren ligt tussen 20 en 25% van de energie benodigd voor vlees.
Paddestoel als vleesvervanger:
Paddestoelen bevatten geen vet (behalve als je ze erin bakt) en minder eiwit dan bonen, noten, vlees of vis. Wel bevatten ze net als vlees vitamine B1, B2 en ondermeer de mineralen kalium, ijzer en calcium.
Paddestoel | Eiwit | Vet | Vezels | B1 | B2 | Kalium | Ijzer |
g | g | g | mg | mg | mg | mg | |
Cantharel-vers | 2,1 | 0 | 3,4 | 0,06 | 0,3 | 510 | 0 |
Champign.,gebakken | 3,5 | 4 | 4,2 | 0,1 | 0,3 | 410 | 0,3 |
Ter vergelijk | Eiwit | Vet | Vezels | B1 | B2 | Kalium | Ijzer |
Kipfilet | 2,5 | 4 | 0 | 0,07 | 0,07 | 400 | 0,7 |
Biefstuk | 23,8 | 3,5 | 0 | 0,04 | 0,07 | 350 | 2,2 |
Broccoli | 3,2 | 0 | 4,1 | 0,06 | 0,2 | 220 | 1 |
Bron: www.voedingswaardetabel.nl
Gebruik: Paddestoelen kun je verwerken in pasta’s, in soepen, op toast, als voorgerecht met kruiden en knoflook, gebakken met kaas (portabello), door een omelet etc.
Tips:
- Borstel of veeg paddestoelen schoon. Als je ze onder water houdt, zuigen ze dat op en gaat een deel van de smaak verloren.
- Verse paddestoelen kun je niet heel lang bewaren. Bewaar ze in de koelkast of kelder en het liefst niet in plastic, dan kunnen ze niet goed “ademen” .