Voetprint per recept
Duurzame recepten met een voetprint: Elk recept is voor 4 personen. De berekening is gemaakt p.p.: De symbolische “voetafdruk” in voetjes. Elk voetje staat voor 1 onsje CO2 (denk aan een halve km autorijden).
Een hoofdgerecht kost gemiddeld 21 voetjes per persoon. Indien je met zuiniger ingrediënten kookt, bijv. deze lasagne dan zijn er maar 4 voetjes nodig geweest. Aangegeven met 4 zwarte voetjes. Er worden dus 17 voetjes (= 1,7 kg CO2) per persoon bespaard.
Welke uitstoot is meegenomen?
De voetafdruk per recept is uitgedrukt in voetjes van 0,1 kgCO2-equivalent. In feite wordt niet alleen de CO2-uitstoot meegenomen, maar ook lachgas en methaan. Vandaar de benaming CO2-equivalenten. Dit zijn de broeikasgassen die vrijkwamen bij de productie van voedingsmiddelen; Van land tot aan de winkel.
- de productie (Bij productie wordt gekeken naar de uitstoot in de gehele keten; fossiele brandstoffen, maar ook voer voor dieren, de productie van kunstmest, gebruik van kunstmest.)
- verwerking
- koeling
- transport
- verpakking
Als ik het voed begrijp, zit het koken juist niet inbegrepen in de footprint. Misschien een idee om dat wel te doen, want het lijkt me nogal een verschil maken of ik de ingrediënten gebruik voor een rauwkost, of dat ze 3 kwartier op vol vermogen in de oven moeten.
Hi Jan, je hebt gelijk, het koken zelf geeft ook weer milieubelasting. Dara zeg ik hier nog wel wat over, maar is nog verder niet meegenomen in de recepten: http://www.voetprintcooking.nl/voetprint-per-recept/kooktechniek/
Ook ik bekeek deze site, juist om te zien hoe het kookproces was meegenomen in de Footprint. Bv koken op electrisch vergeleken met koken op gas of inductie: nergens in recepten staat dat de 0 stand nog nawarmt, en bv bij rijst de pit uitkan. Scheelt enorm veel energie!
Goed punt Dick. Ik geloof dat ik wel hier en daar een opmerking in de recepten heb gemaakt over deksel op de pan en met een snelkoker de kooktijd verkorten (als je die hebt). Probeer ook zoveel mogelijk voor te schrijven in de ene pan erbij te stoppen.