Voedsel voetafdruk
De voedsel voetafdruk wordt vaak op 2 manieren uitgedrukt. Namelijk in hectares, maar ook in hoeveelheid CO2-uitstoot.
1. Voetafdruk in hectares
• (Ecologische) Voetafdruk: een hypothetisch getal dat aangeeft hoeveel hectare er per jaar per persoon aan biologisch grond- en wateroppervlak wordt gebruikt voor de totale consumptie van die persoon en om zijn afvalproductie te verwerken.
CO2-vastlegging: het areaal bos dat nodig is voor opname van de vrijgekomen CO2-uitstoot (met name door verbranding van fossiele brandstoffen).
• Voedsel voetafdruk: 37% van onze voetafdruk wordt bepaald door voedsel. (J. Juffermans, Nut en noodzaak v.d. mondiale voetafdruk, p.68>>)
Figuur 1, Bron: WNF
2. Voetafdruk in kg CO2-equivalenten
• CO2eq.-voetafdruk = uitgedrukt in CO2-equivalenten, de hoeveelheid CO2 -en andere broeikasgassen (methaan, lachgas)- die vrijkomen bij de productie van voedsel van grond tot aan de winkel. (Productie, transport, opslag, verwerking, verpakking). Ruimtegebruik blijft buiten beschouwing.
De voetjes bij de recepten tonen de “CO2eq.-voetafdruk” per recept. Dit is niet hetzelfde als de ecologische voetafdruk in hectares, maar heeft veel overeenkomst/overlap met het paarse gedeelte (=CO2-vastlegging) in figuur 1.
CO2-lage maaltijd
Waar kun je op letten als je een energiezuiniger/CO2-lage maaltijd op tafel wilt zetten? En leidt dat ook tot een lagere CO2-uitstoot?: