Nagerechten
Noten Worteltaart (8p)
500 g wortels
500 g hazelnoten
4 tl bakpoeder
8 eieren
3 el sinaasappelsap
geraspte schil van een sinaasappel
300 g suiker
2 el sinaasappeljam
zout
Rasp de wortels en hak de hazelnoten fijn. De gemalen hazelnoten met 4 tl bakpoeder mengen. Scheid het eiwit van de eidooiers. Eidooiers met sinaasappelsap en de schil tot een dikke schuimmassa kloppen, de suiker erdoor kloppen. De eiwitten met een snufje zout stijf kloppen en geleidelijk door de eidooiermassa scheppen. Meng dit met de hazelnoten en geraspte wortels. Doe het deeg in een gevette taartvorm en bak deze een klein uurtje in de oven op 180 graden.
De sinaasappeljam met wat water mengen en strijk dit over de bovenkant van de taart.
Que hay-mousse
125 ml slagroom
20 gram suiker
1 ei
80 gram chocolade of 80 gram aardbeien(mei t/m aug) of 25 ml baileys.
“Que hay” is Spaans voor “wat er nog is”. Al naar gelang er dingen over zijn kunt u chocolademousse, aardbeienmousse of bijvoorbeeld baileys-mousse maken.
Het ei splitsen en het eiwit stijf kloppen. Klop de slagroom stijf. Meng nu alle ingrediënten door elkaar, niet te vlot, anders slaat het eiwit weer dood. Zet het mengsel minstens 3 uur in de koelkast en verdeel het daarna over 4 borden met bijvoorbeeld een ijslepel. Je kunt het ook vantevoren in 4 kommetjes of glaasjes verdelen.
Chocoladevla met strooisel
600 ml chocoladevla uit een pak
4 eetlepels strooisel
Nu denk je wellicht, dit is wel een heel simpel gerecht. Dat is nu precies de bedoeling. We moeten er ook eens bij stil staan dat een vlaflip echt niet te min voor ons is! Over 4 kommetjes vla verdelen en strooisel erover strooien.
Citroenyoghurt
Halve liter yoghurt
2 citroenen
2 el suiker
1 dl room
Was 1 citroen. Rasp de schil van 1 citroen en bewaar deze raspsels. Pers vervolgens het sap van 2 citroenen uit. Meng yoghurt, room, suiker, citoensap en rasp goed door elkaar en verdeel over 4 glazen. Laat dit vervolgens in de koelkast opstijven 1 tot 2 uur.
Peer met chocoladesaus
6 peren
1 citroen
2 sinaasappels
2 kruidnagels
100 gram suiker
100 gram pure chocolade ( heeft een hoge energiebelasting)
6 el chocoladepasta
2 dl room
Was 1 citroen. Rasp de schil van 1 citroen en bewaar deze raspsels. Pers vervolgens de citroen uit. Pers de sinaasappelen uit.
Schil de peren, behalve het steeltje. Zet de peren 1/3e onder water en breng dit aan de kook. Niet meer water toevoegen, want dan duurt het indikken zo lang en de peer stoomt zo ook wel gaar. Voeg sinaasappelsap, citroenschil, citroensap, 125 gram suiker (5 grote scheppen) en kruidnagels aan het water toe. Laat de peren zachtjes koken (deksel op de pan) tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Verwijder de citroenschil en de kruidnagel. Laat het kookvocht wat indikken. De chocolade in stukjes breken en aan het kookvocht toevoegen. Laat de chocolade al roerend smelten. Meng chocoladepasta en 75 gram suiker en uw chocoladesaus is klaar.
Haal de pan van het vuur en roer de room erdoor. Laat de saus even afkoelen.
Serveer de peren rechtopstaand (evt. onderkant peer wat recht snijden) met chocoladesaus.
Griesmeelpudding
halve liter melk
schil van 1 citroen
75g griesmeel
75g suiker
snufje kaneel
snufje zout
4 el vruchtenjam of 100 gram rode bessen
overheerlijke Kromme Rijnse Kersensaus, indien je in Utrecht omgeving woont
Breng de melk met de citroenschil aan de kook. Roer de griesmeel, suiker kaneel en zout door de melk. Laat het al roerend inkoken tot het puddingdikte heeft bereikt. Lekker met verse bessen of met een sausje van vruchtenjam (vruchtenjam met 4 el water verwarmen).
(De) Gebakken peer met geroosterde amandelen
4 peren
room
handjevol geschaafde amandelen
Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Snijd de peer in partjes en grill ze 3 minuten in een pan. Rooster de amandelen in een koekenpan totdat ze bruin zien. Klop de room tot deze lobbig is.
Serveer de peertjes dakpansgewijs met een klodder room, strooi daarover de geroosterde amandelen.
Rabarbersoep
500 gr. rabarber (maart t/m juli)
75 gr. suiker
125 gr. aardbeien (mei t/m aug)
4 gr. vanillesuiker
1 eetl. maizena
Snijd de rabarber klein en laat dit samen met de suiker, vanillesuiker, de aardbeien (houd enkele aardbeien achter ter garnering) en 1,5 dl water koken tot de rabarber gaar is. Haal het schuim eraf.
Maizena mengen met een beetje water en bij de soep voegen. Laat de soep nog 1 minuut doorkoken.
Indien de rabarbersoep is afgekoeld kan deze geserveerd worden. Serveer met kleine stukjes aardbei er bovenop.
Ps Krijt toevoegen hoeft niet meer, sinds bekend is dat een klein beetje oxcaalzuur geen kwaad kan.
Gestoofde vijgen in witte wijn
8 verse vijgen (augustus- oktober: je kunt ze ook invriezen voor later in het jaar)
2 eetlepels suiker
1/4 theelepel kaneel
1/4 dl zoete witte wijn
1 laurierblad
Giet in een pan witte wijn, kaneel, suiker en laurier in de pan. Stoof hierin de vijgen met kruislinkse inkeping aan de bovenkant gedurende 5 minuten. (Doe de deksel op de pan.)
Pingback: Kerstmenu (met lage foodprint) | Foodprint Cooking™
Pingback: Kerstmenu (met lage voetprint) | Voetprint Cooking™
Pingback: Rabarber uit eigen tuin | Voetprint Cooking™
Pingback: Duurzaam kerstrecept | Voetprint Cooking®
Van een lezer ontving ik een reactie op de noten-wortel-taart en wel een veganistische variant op de worteltaart, ziet er heerlijk uit!:
CARROT AND ORANGE CAKE
WORTEL – SINAASAPPEL CAKE veganistisch (niet als je melk en boter gebruikt)
For the cake/ benodigdheden voor de cake:
225 gr. self-raising flour/zelfrijzend bakmeel
1 tsp/tl baking powder/bakpoeder
75 gr. dark brown sugar/donkerbruine suiker
100 gr. soft vegetable margarine/ zachte margarine (of boter)
100 gr. finely grated carrot / fijngeraspte wortel
grated rind of 1 orange / sinaasappelrasp van 1 biologische sinaasappel
2 tsp./tl. ground cinnamon/ kaneel
150 ml. soya milk/ soya melk (je kunt ook gewone melk gebruiken)
Voor de topping:
50 gr. creamed coconut / santen
juice of 1 orange / sap van 1 sinaasappel
Preheat the oven to 180 C/ oven voorverwarmen op 180 C
Use a 15 cm/6 inch cake tin / gebruik een ronde cakevorm van 15 cm.
Cream the margarine with the sugar until light and fluffy.
Stir in the carrot and orange rind.
Fold in the flour, baking powder and cinnamon.
Add milk and mix well.
Transfer the mixture to the greased cake tin with a circle of greaseproof paper in the base.
Bake for 1 hour in the preheated oven.
Remove the cake from the tin and set it to cool on a wire rack.
Meanwhile melt the coconut over a low heat.
Stir in the orange juice and spread the mixture evenly over the cake.
uit: The Hare Krishna Book of Egless Cakes
Pingback: Voetprint Cooking® Rabarber uit eigen tuin » Voetprint Cooking®
Pingback: Voetprint Cooking® Duurzaam kerstrecept » Voetprint Cooking®
Pingback: Voetprint Cooking® Rabarbersoep in de winter » Voetprint Cooking®