07
MRT
2017

Salades en Groentegerechten

Veldsla-sinaasappel-notensalade

200 gram veldsla
2 sinaasappels
2 eetlepels fijn gehakte walnoten
2 uien
3 eetlepels yoghurt, 3 eetlepels mayonaise

Was de veldsla. Schil de sinaasappel: verwijder de velletjes en snijd de sinaasappel in dunne plakken. Schil de uien en snijd deze in hele ringen. Schep in een kom voorzichtig de ijsbergsla, sinaasappel, gehakte noten en ui door elkaar. Serveer met yoghurtsaus.

voetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2

Waldorfsla


1 grote  appel
2 sinaasappels
1 banaan
1 kleine selderijknol (250 gram)
20 gepelde  walnoten
sap van een halve citroen
2 el mayonaise

De knolselderij schillen, wassen en raspen. Verdeel de geschilde appels, sinaasappelen en banaan in stukjes. Giet citroensap over het fruit. Hak de helft van de noten fijn. Meng alles samen met mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de waldorfsalade met een paar achtergehouden walnoten.

voetafdrukvoetafdruk

Spitskool met kerrie en rozijnen

800 gram spitskool
1 el olijfolie
kerrie
zout
kaneel
1 appel handjevol rozijnen

Snijd de spitskool in stukjes. Bak de spitskool met een flinke snuf kerrie en een beetje zout 5 minuten in een scheutje olijfolie. Schil de appel en snijd hem in stukjes. Voeg de appel, rozijnen en een schepje kaneel toe aan de spitskool en roer dit goed om.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdruk

Rode kool met appel

800 gram rode kool
2 appels
laurierblaadje
2 kruidnagels
zout/ peper

Snijd de rode kool in reepjes en doe deze in een pan met water tot de helft van de rode kool en een snufje zout, laurierblaadje en 2 kruidnagels. Breng de rode kool aan de kook en laat deze dan 10 minuten koken. Vervolgens appels erbij en laat nog 5 minuten koken. Verwijder de laurier en kruidnagel en uw rode kool is klaar.

voetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2

Knolselderij soufflé

1 knolselderij (750 gram)
3 eieren
2 dl melk
100 gram kaas
zout/peper

Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Doe de knolselderijblokjes in een pan (liefst snelkookpan) met een laagje water beetje zout en breng het aan de kook. Laat 10-15 minuten doorkoken in het geval van een gewone pan. Pureer knolselderijblokjes en het kookvocht, 2 dl melk en peper/zout. Meng 100 gram geraspte kaas of roomkaas erdoor. Roer eiwitten van 3 eierdooiers erdoor. (Bewaar het eigeel voor bijvoorbeeld een omelet.) Verdeel het knolselderijbeslag over 2 grote soufflékommen. Zet 5 tot 10 minuten in de oven op 200 graden.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk

Boontjessalade

800 gram sperziebonen
1 ui
5 eetlepels chilisaus
zout/peper

Was de boontjes en snijd eindes zonodig af. Breng de boontjes aan de kook met een deksel op de pan: half onder water met een beetje zout. Kook ze 8 minuten. Giet het kookvocht af. Meng de chilisaus door de boontjes. Snipper een ui en meng deze er rauw doorheen.

voetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2

Bietjessalade

800 gram rode bietjes
1 laurierblaadje
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
1 ui
zout/peper

Snijd de wortel van de bietjes en was de bietjes. Snijd de bietjes in schijfjes en halveer deze. Breng de bietjes aan de kook met een deksel op de pan: half onder water met een snufje zout en een laurierblaadje. Kook ze 40 minuten. (Met een snelkookpan gaat het sneller) Giet het kookvocht af en gooi het laurierblaadje weg. Maak een sausje van mayonaise, yoghurt en zout en peper. Meng dit door de bietjes. Snipper een ui en meng deze er rauw doorheen.

voetafdruk halve voetafdruk 0,1 kgCO2

Selderiesalade

800 gram knolselderie
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
handjevol walnoten
2 mandarijnen
zout/peper

Was de knolselderie. Snijd het kontje ervan af. Snijd de knolselderie in repen. Hak de walnoten fijn. (Doe eventueel in een zakje en sla erop met een hamer). Meng de mayonaise en yoghurt, voeg zout en peper toe. Meng dit met de knolselderie en stukjes mandarijn. 

voetafdrukvoetafdruk

Spruitjes met warme appel en honing

800 gram spruitjes
2 appels
4 eetlepels honing
theelepel gemberpoeder
zout/peper

Snijd de buitenste bruine blaadjes van de spruiten totdat je groene kooltjes overhoudt. Snijd het onderste stukje van het steeltje en snijd een kruisje onderaan de spruitjes – dan zijn ze eerder gaar. Kook 10 tot 15 minuten in een pan halfvol water, deksel op de pan. Giet de spuiten af. Schil de appels, snijd in plakjes en bak deze in een pan tot de appel zacht is. Voeg plakjes appel, honing, gemberpoeder en zout/peper aan de spruiten toe en roer dit door elkaar.

voetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2

Gecarameliseerde sjalotjes en prei

6 rode sjalotten
1 prei
2 eetlepels margarine
2 eetlepels suiker
4 eetlepels water

Was de prei en snijd deze in ringetjes. Verwijder de buitenste schil van de sjalotten. Verwarm in een koekenpan de boter en voeg de prei en sjalotten toe. Laat dit 2 minuten doorbakken op laag vuur. Voeg 2 eetlepels suiker en 4 eetlepels water toe en blijf omscheppen tot het water verdampt is en de suiker stroop is geworden.

voetafdruk

Spinaziesalade

800 gram spinazie (graag niet uit de kas,  neem anders andere groente van het seizoen)
1 ui
Zout/peper
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise

Maak een dressing van yoghurt, mayonaise, zout en peper. Was de spinazie en meng deze met een gesnipperd uitje. Giet de dressing erover.

voetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2

Wortelsalade

6 ons wortel
1 appel,  kaneel
handjevol rozijnen (zuinig aan!)
100 ml appelsap
100 ml azijn
2 eetlepels suiker

Rasp de wortel, schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Meng dit in een kom samen met de rozijnen. Meng appelsap, kaneel, suiker en azijn tot een dressing. Strooi de dressing over de wortelsalade.

voetafdrukvoetafdruk

 

Over Dorien
  1. A3kka Reply

    Leuke site. Ik ben zeer benieuwd naar het boek! :-)
    Een beetje jammer van de ads hierboven (Smiths chips, Mc Donalds,…) ;-)

  2. Pingback: Voetprint Cooking® Recepten met vis » Voetprint Cooking®

  3. Pingback: Voetprint Cooking® Recepten met vleesvervangers » Voetprint Cooking®

  4. Pingback: Voetprint Cooking® Recipes with meatsubstitutes » Voetprint Cooking®

  5. Pingback: Voetprint Cooking® Recipes with fish » Voetprint Cooking®

Laat een reactie achter bij A3kka Cancel reply

*

captcha *