Kaas
Wist je dat voor één kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig is?
Indien je geen vlees eet vanwege milieueffecten, dan kun je beter ook geen kaas eten. Om kaas te maken is namelijk evenveel energie benodigd als voor vlees. 1 kilo kip kost bijvoorbeeld 86 MJ indirecte energie, terwijl 1 kilo jonge kaas 71,5 MJ kost en oude kaas 89,7 MJ. Zie de tabel in de appendix.
Hoe ouder de kaas, hoe meer melk en dus indirecte energie er nodig is. Oude kaas heeft namelijk langer gelegen om te rijpen en heeft daarmee vocht verloren en weegt in plaats van bijvoorbeeld 13 kilo in de vorm van een jonge kaas nog maar 11 kilo.
Lekkere en gezonde alternatieven voor kaas of vlees op de boterham: Je kunt komkommer en tomaat op je boterham leggen, selderiesalade of andere groentesalades, humus, diverse pesto’. Bij de reformwinkel zijn heerlijke notenpasta’s te koop.
Inderdaad is voor 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig – maar die kilo kaas bevat dan ook een groot deel van de voedingsstoffen die in 10 liter melk te vinden zijn. Kaas is zeer geconcentreerd voedsel. Oude kaas is nog een beetje meer geconcentreerd dan jonge.
In de Nederlandse manier van eten is kaas vooral belangrijk als bron van calcium. Het valt niet mee om een realistisch dieet te berekenen dat de ADH calcium bevat en geen kaas. Het enige echt goede alternatief dat ik ken, is tahin. Ook dat is een bijzonder geconcentreerd voedsel, maar zonder de nadelen van kaas.
Er is geen land in de wereld waar zoveel zuivel word geconsumeerd als in Nederland. Er is geen land in de wereld waar zoveel osteoporose is als in…..Precies, Nederland. Melk is een commercieel product en heeft geen enkele toevoeging aan de voeding.(op voorwaarde dat je voldoende noten en gevarieerde groente hebt) Mensen zijn zoogdieren en er is geen enkel (wild) zoogdier op de wereld die op volwassen leeftijd nog melk drinkt, en al helemaal niet van een ander dier. Dus melk is een aangeprate onnodige voeding. Allemaal in het kader van het Marshallplan van na WOII
reactie op betjesonnetje: Klopt niet, want de dierlijke eiwitten in kaas en melk zorgen er juist voor dat de calcium niet goed wordt opgenomen. In NL komt het meeste osteoporose (botontkalking) voor. Hoe zou dat komen? Juist, door de grote hoeveelheden melk en kaas die Nederlanders eten!
Beter plantaardige bronnen van calcium nemen dus, zoals groente, noten, zaden (idd o.a. tahin).