Kids
Over de combinatie kinderen en een vegetarische voeding zijn de meningen verdeeld.
Het voedingscentrum:
“Voedingskundig gezien hoeft het niet eten van vlees (en vis) geen probleem te zijn, maar let er wel op dat je kind op een andere manier voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt.”
Alternatieven voor vlees IJzer komt behalve in vlees ook voor in brood, graanproducten, groente en peulvruchten. Plantaardige vleesvervangers zoals tahoe, tempé, sojabrokjes, vegetarische burgers, vegetarische schnitzels en vegetarisch gehakt en Valess zijn goede ijzerleveranciers. Kaas bevat geen ijzer en relatief veel (verzadigd) vet. Gebruik dus niet te vaak kaas als vleesvervanger. Quorn bevat weinig ijzer en is daarom ook geen volwaardige vleesvervanger[4]. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Als je kind geen vlees eet, zorg dan dat het wel voldoende melk en melkproducten krijgt. Groente of fruit bij de maaltijd.
IJzer uit vlees wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten. Vitamine C kan de opname van ijzer uit plantaardige producten bevorderen. Vitamine C zit in groente en fruit. Zorg bij elke maaltijd daarom voor groente en/of fruit, bijvoorbeeld in de vorm van rauwkost, gekookte groente, fruit of sinaasappel-, grapefruit-, ananas- of tomatensap. Bron: Voedingscentrum.nl |
Medicinfo:
- “Een vegetarische voeding is niet altijd geschikt voor kinderen in de groei”, vindt bijvoorbeeld Medicinfo[1]. Zij stellen vast dat kinderen in de groei veel energie nodig hebben, kleine maagjes hebben en grotere porties eten nodig hebben om aan dezelfde voedingswaarde te komen. (niet helemaal mee eens, ’t is afhankelijk van de vleesvervanger zie [2]). Daarnaast hebben kinderen meer vet nodig dan volwassenen. Dit laatste argument wordt ondersteund door onderzoek uit de VS.[3]
- Vegetarische kinderen: Dienen voldoende melk en eieren te consumeren om daarmee in hun behoefte aan vitamine B12, vitamine D en riboflavine voorzien.
- Veganistische kinderen: Moeten deze vitaminen eventueel in de vorm van supplementen innemen. Ook helpt het frequenter te eten, meer tussendoortjes en voeding met meer suiker en/of vet te nuttigen om aan voldoende energie te komen.
[1]www.medicinfo.nl
[2] 100 gram kip zonder vel bevat ongeveer 20 gram eiwit en 6,3 gram vet, 100 gram bereide tofu bevat ongeveer 12 gram eiwit en 6,5 gram vet, 100 gram seitan bevat ongeveer 24 gram eiwit en 0,2 vet.
[3] Volwassenen halen idealiter 20-35% van hun dagelijkse energiebehoefte uit vetten, kinderen vanaf 3 jaar 25-35 % en baby`s en peuters 30-40 procent.Nutrition Journal
Beste ‘foodprint’,
Boeiende blog!
Misschien heeft iemand hier nog wat aan:
Mensen die met kinderen vegetarisch willen eten, worden vaak gewaarschuwd voor het gebrek aan calcium in sojamelk en het tekort aan calorieën in vegetarische kindervoeding. Bovendien kun je, als je een groot deel van je eiwit uit zuivel haalt in plaats van uit vlees – wat trouwens niet veel helpt voor de footprint, maar dat terzijde – maar goed, als je dus vlees vervangt door zuivel, kun je last krijgen van bloedarmoede en nog zo wat. Dat komt doordat melk o.a. minder ijzer bevat dan vlees.
Een oplossing kan zijn: gebruik tahin, sesampasta. Tahin bevat ongeveer evenveel eiwit en calcium als kaas, maar veel meer ijzer, magnesium , vitamine B1 en foliumzuur. En het is lekker calorierijk .
In vegetarische gezinnen met kinderen die ik ken, is de tahin dan ook niet aan te slepen.
Wat dit oplevert qua footprint, laat ik aan jou over om uit te rekenen .
Hi Betje, dank voor je reactie, handig om te weten, daar heb ik inderdaad nog te weinig informatie over; over vegetarisch en kinderen. Ik ga het snel kopen en gebruiken. Ik ben wel benieuwd of de kinderen het lekker vinden, het lijkt me wel een hele specifieke smaak. heb je nog een aan te raden gerecht ermee?
Hi Betje,
Ik heb het uitgeprobeerd en het is heerlijk. Het lijkt wel erg op pindakaas qua structuur en kleur en ook een beetje de smaak. Ik heb het in de satesaus verwerkt en de kinderen eten het gewoon! Nu ga ik eens proberen of ze het lusten als pindakaas op hun brood. Ik heb de voedingswaarde toegevoegd op de pagina die over peulvruchten gaat, ter vergelijking met de pinda en pindakaas: http://foodprintcooking.wordpress.com/vervangers/peul/ .
Dank voor de tip!
Hi Dorien,
Leuk dat je het geprobeerd hebt en dat de kids het lusten. Ik heb nog geen kinderen meegemaakt die het niet lustten, maar als je er als ouder bijvoorbeeld vieze gezichten bij gaat trekken, dan maak je ze natuurlijk wantrouwig. Als je er positief tegenover staat, zoals jij, dan vinden ze het meestal lekker.
Op brood kun je bijvoorbeeld een mengseltje smeren van tahin en honing. Gewoon in een schaaltje gelijke hoeveelheden tahin en honing door elkaar roeren. Of eerst een laagje tahin op brood en daar bovenop honing. Of eerst appelstroop en dan tahin. Of tahin en daar bovenop jam. Erg lekker allemaal.
Succes!
Er zijn heel veel lekkere recepten mee te maken; om te beginnen kun je het overal gebruiken waar je eerder pindakaas nam. Heel bekend is natuurlijk hummus (humus, hoemoes). Er staat een recept voor op mijn blog, hoewel het er eigenlijk niet thuishoort. Op het internet kun je ook veel recepten voor humus vinden. Je vindt daar niet veel andere recepten met tahin; misschien maak ik binnenkort wel een keer tijd om er een paar op te schrijven.
Oh, ik zie dat ‘succes’ verkeerd terechtgekomen is, dat wilde onderaan staan …