06
DEC
2012

Duurzaam kerstrecept

winter in the park

Foto: Dorien Soons, Vondelpark 2005

Hoe doe je dat eigenlijk? Uitgebreid en bourgondisch koken, maar toch een lage voet-afdruk achter laten?

a. Om te beginnen: een lijstje van het seizoen. Hier volgen groenten, die in december label A hebben (<0,5 kgCO2 per kg):

Aardappelen, Aardpeer, Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolraap, Krop sla, Pastinaak, Pompoen, Prei, groente en fruitRaapjes, Radicchio, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Rucola, Savooie kool, Schorseneren, Snijboon, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Ui, Venkelknol, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortelen

champigons

Foto: Dorien Soons, cursus culinaire fotografie

b. Kies voor een eiwit: biologische kip, duurzame vis (zie VISwijzer) met een lage voetafdruk, noten of paddestoelen uit Europa, eieren met eicode 0, peulvruchten, vleesvervangers (zonder kaas).

c. Maak een mooi menu van bovenstaande ingredienten, waarbij je de boodschappen (zo min mogelijk samengesteld en/of voorgesneden) met de fiets haalt EN in je eigen tas. Mocht er nog wat over zijn, maak dan de volgende dag een soep of hartige taart.

Hier een kerstmenu ter inspiratie:christmas

Venkelsoep >>

Vispakketje met kool >>

vispakketjekool_0063_klein_gesneden

                                                                                    Griesmeelpudding >>

Over Dorien
  1. M. Steenman Reply

    Hoi Dorien, Hoe staat het met de footprint van de eend?! Groetjes Mijke

    Van: Voetprint Cooking® Beantwoorden – Aan: Voetprint Cooking® Datum: donderdag 6 december 2012 15:40 Aan: MHP Steenman Onderwerp: [Nieuw bericht] Duurzaam kerstrecept

    WordPress.com doriensoons posted: “[caption id="attachment_2581" align="alignleft" width="300"] Foto: Dorien Soons, Vondelpark 2005[/caption] Hoe doe je dat eigenlijk? Uitgebreid en bourgondisch koken, maar toch een lage voet-afdruk achter laten? a. Om te beginnen: een lijstje van he”

    • doriensoons Reply

      Hier n leuke website ; http://poelier.webstein.nl/de-poelier-is-milieuvriendelijk/

      Hè Mijke, volgens mij is dat prima. Het ligt een beetje aan uit welk werelddeel komt die eend (ik zou wel kijken of tie uit Europa komt) en is tie tam of wild. Wild hoeft niet gevoerd te worden dus iets lager in de voetprint. Verder is Gevogelte lager in de CO2 uitstoot dan rund of varken. Bij rund komt er namelijk veel broeikasgasvrij bij pensfermentatie en mest.

  2. Pingback: Recepten voor de kerstdagen - Olijf Voedingsadvies

Laat een reactie achter bij M. Steenman Cancel reply

*

captcha *