Duurzaam kerstrecept
Hoe doe je dat eigenlijk? Uitgebreid en bourgondisch koken, maar toch een lage voet-afdruk achter laten?
a. Om te beginnen: een lijstje van het seizoen. Hier volgen groenten, die in december label A hebben (<0,5 kgCO2 per kg):
Aardappelen, Aardpeer, Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolraap, Krop sla, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raapjes, Radicchio, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Rucola, Savooie kool, Schorseneren, Snijboon, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Ui, Venkelknol, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortelen
b. Kies voor een eiwit: biologische kip, duurzame vis (zie VISwijzer) met een lage voetafdruk, noten of paddestoelen uit Europa, eieren met eicode 0, peulvruchten, vleesvervangers (zonder kaas).
c. Maak een mooi menu van bovenstaande ingredienten, waarbij je de boodschappen (zo min mogelijk samengesteld en/of voorgesneden) met de fiets haalt EN in je eigen tas. Mocht er nog wat over zijn, maak dan de volgende dag een soep of hartige taart.
Hier een kerstmenu ter inspiratie:
Venkelsoep >>
Vispakketje met kool >>
Griesmeelpudding >>
Hoi Dorien, Hoe staat het met de footprint van de eend?! Groetjes Mijke
Van: Voetprint Cooking® Beantwoorden – Aan: Voetprint Cooking® Datum: donderdag 6 december 2012 15:40 Aan: MHP Steenman Onderwerp: [Nieuw bericht] Duurzaam kerstrecept
WordPress.com doriensoons posted: “[caption id="attachment_2581" align="alignleft" width="300"] Foto: Dorien Soons, Vondelpark 2005[/caption] Hoe doe je dat eigenlijk? Uitgebreid en bourgondisch koken, maar toch een lage voet-afdruk achter laten? a. Om te beginnen: een lijstje van he”
Hier n leuke website ; http://poelier.webstein.nl/de-poelier-is-milieuvriendelijk/
Hè Mijke, volgens mij is dat prima. Het ligt een beetje aan uit welk werelddeel komt die eend (ik zou wel kijken of tie uit Europa komt) en is tie tam of wild. Wild hoeft niet gevoerd te worden dus iets lager in de voetprint. Verder is Gevogelte lager in de CO2 uitstoot dan rund of varken. Bij rund komt er namelijk veel broeikasgasvrij bij pensfermentatie en mest.
Pingback: Recepten voor de kerstdagen - Olijf Voedingsadvies